Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

České hranice a cestování do zahraničí může stát omezit i na rok nebo dva, prohlásil dnes Prymula

Vládní opatření proti šíření koronaviru mohou trvat i roky, zejména pokud jde o téma cestování. V neděli odpoledne to prohlásil předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Přísná vnitrostátní karanténní opatření jako zákaz bezúčelného vycházení by se mohla začít uvolňovat zhruba od poloviny dubna, pokud bude méně než 8500 nakažených. Školy se v tomto školním roce otevřou zřejmě na přelomu května a června.

Zákaz i pro pendlery

Přísná karanténní opatření by se mohla začít uvolňovat zřejmě od poloviny dubna, ale na hranicích budou opatření podle všeho trvat mnohem déle. Vláda v pondělí zřejmě ještě zpřísní nebo zakáže cestování za prací takzvaných pendlerů, tedy lidí, kterým stát dosud dovoloval vycestovat za zaměstnáním do 100 kilometrů od českých hranic. V televizních diskusích na Primě a České televizi se na tom shodli ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a Prymula.

Ve hře je možnost školy v letních měsících

Jako jedno z posledních chce ministerstvo zdravotnictví rušit uzavření škol, znovu by se žáci a studenti mohli vrátit do lavic na přelomu května a června, pokud ministerstvo školství nerozhodne jinak. Zřejmě by v nějaké formě bylo možné uspořádat maturitní zkoušky. „Dáváme k veřejné diskusi, jestli by děti neměly třeba měsíc pak chodit do školy i v době běžných letních prázdnin," řekl Prymula.

„Debatu o podobě přijímaček, maturit, popřípadě debatu o zkráceni prázdnin opravdu nemá řídit předseda Ústředního krizového štábu," reagoval na twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). Epidemiologická opatření respektuje, více o změnách ve školství oznámí na dříve ohlášené pondělní tiskové konferenci, dodal.

Zásilka s Číny obsahuje respirátory, které zdravotníky neochrání

Ve všech krajích mezitím pokračuje distribuce roušek, respirátorů a dalších pomůcek dovezených letecky z Číny, které v Česku stále chybí. V dodávkách ale nejsou nejsilnější respirátory potřebné pro zdravotníky pro styk s nakaženými koronavirem. Policisté i další profese proto ty s označením FFP3 stáhli ze svých zásob, aby je mohli využít lékaři a zdravotní sestry. Učinily tak i další profese, uvedl Hamáček.

Policisté budou podle něj používat respirátory nižší třídy, které začala do Česka přivážet od pátku letadla z Číny. Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu řekl, že nákup respirátorů nejvyšší třídy ministerstva zdravotnictví uvázl v Rotterdamu, kde byla na sklad uvalena karanténa. O budoucnosti zakázky by se mělo rozhodnout v pondělí. Letecký most s Čínou má trvat minimálně šest týdnů.

Roušky by si lidé měli ušít, říká Prymula

Prymula už dříve apeloval na občany, aby používali textilní roušky, zajistit takové množství jednorázových je podle něj nereálné. Roušky bude podle něj potřeba nosit do doby, než budou přibývat jen desítky případů denně. Zákaz vycházení není na místě, pokud lidé budou dodržovat stávající nařízení vlády. Navrhnul by ho vládě, pokud by bylo nakažených přes 10.000.

Zabavené respirátory nakonec poputují do Itálie

Diplomatickou dohru má zásah české policie, která před několika dny v Lovosicích zabavila 680.000 chirurgických roušek a 28.000 respirátorů. Hamáček původně uvedl, že policie zasahovala proti spekulantům, kteří měli materiál dodat zdravotníkům, ale na poslední chvíli se snažili zvýšit cenu. Následně se ukázalo, že 101.600 zabavených roušek a respirátorů bylo původně součástí daru Červeného kříže města Čching-tchien čínským krajanům v Itálii. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes uvedl, že sto tisíc zabavených roušek a respirátorů pošle Česko do Itálie počátkem příštího týdne. Situaci dnes vysvětlí svému italskému protějšku dopisem. „Česká strana nezadržela věci záměrně," zdůraznil.

Odboráři vyzývají k zastavení výroby

Přísná opatření proti šíření koronaviru tvrdě dopadá na ekonomiku. Předseda nejsilnějšího odborového svazu KOVO Jaroslav Souček dnes vyzval majitele a manažery firem, aby alespoň na dva týdny přerušili výrobu. Výjimku by podle něj měly mít podniky, jejichž produkce řeší život-ohrožující stavy. Vláda podle něj má pomoci nechat zaměstnance doma a ve firmách, kde bude výroba pokračovat, zajistit ochranné prostředky, jako jsou roušky a dezinfekce. V ČR už výrobu přerušila automobilky Škoda Auto, TPCA u Kolína i nošovický závod Hyundai, odstávky zahájily nebo se na něj chystají další firmy.

Schodek až 200 miliard

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na pondělním jednání vlády navrhne kvůli ekonomickým dopadům šíření koronaviru zvýšit schodek rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun. Ministerstvo obrany by letos mohlo odložit nákupy za zhruba tři miliardy korun. Schillerová plánuje snížit o 1,5 miliardy korun výdaje na jízdné důchodců a studentů. V roce 2019 stály slevy jízdného pro tyto cestující 5,78 miliardy korun.

Devatenáct lidí je v souvislosti s koronavirem na JIP

V nemocnicích se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) s nemocí COVID-19 nyní léčí 74 lidí, na jednotkách intenzivní péče je 19 z nich a plicní ventilaci potřebuje 11 pacientů. Jeden muž v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) je na speciálním přístroji ECMO, který okysličuje krev. Zdravotníci věnují obrovskou péči nakaženým ve vážném stavu. České zdravotnictví je na tom podle Prymuly lépe než Itálie, v níž nákaze podlehlo už více než 4800 lidí, řekl na Primě. Česko objednalo nové plicní ventilace a má připravené zásoby bomb s kyslíkem. VFN pro pacienta na mimotělním oběhu získala od americké firmy Gilead povolení použít experimentální lék remdesivir, z USA ale ještě nedorazil.

V Česku se z nemoci doposud vyléčilo šest pacientů, nikdo onemocnění COVID-19 nepodlehl. Testů bylo dosud provedeno 15.584, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Stát chystá nový systém testování nakažených, který bude mít pět koordinátorů a zapojí se do něj i armáda.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, opatření, cestování, zákaz, Roman Prymula, COVID-19, respirátor, Česko, Ústřední krizový štáb, ANO 2011, Itálie, Čína, Jan Hamáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České hranice a cestování do zahraničí může stát omezit i na rok nebo dva, prohlásil dnes Prymula  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.