Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Kamenném vrchu kvetou tisíce konikleců, tradiční komentovaná exkurze se letos nekoná

Stovky, možná tisíce fialových květů konikleců velkokvětých vyrašily na louce na Kamenném vrchu. Pro lidi je volně přístupná, květiny jsou ale chráněné zákonem. Tradiční každoroční komentovanou exkurzi na koniklecovou louku letos ekologické sdružení Rezekvítek kvůli vládním opatřením zrušilo.

Koniklece kvetou přibližně ve stejnou dobu bez ohledu na letošní mírnou zimu. Ekologové každoročně bojují s nedostatečnou ohleduplností lidí. Na louku instalují zábrany, které mají křehké květy chránit, na zábranách jsou navíc informační tabule.

Cedule lidé utrhali a naházeli do křoví

„Před týdnem jsme nainstalovali cedulky na zábrany. Do týdne byla polovina utrhaná a naházena v křoví. Abychom upozornili návštěvníky, že v rezervaci jsou jasná pravidla, umístili jsme k osmi vstupům tabulky o ničení konikleců a pohybu psů. Stačil rok, aby lidé tři tabulky přišroubované čtyřmi šrouby utrhli a zahodili neznámo kam," uvedl vedoucí úseku péče o přírodu Rezekvítku Vilém Jurek. Na větší ochranu nemá Rezekvítek zdroje. Musí tedy spoléhat na svědomí návštěvníků.

Kamenný vrch je jednou z mála typických stepních oblastí v republice. Rezervací byl vyhlášen v roce 1978 právě kvůli velkému množství konikleců, které tam rostou. Na 12 hektarech jich podle ekologů vykvétá kolem 50.000.

Koniklec velkokvětý je bezmála 30 centimetrů vysoká rostlina, jejíž květy jsou hustě pokryty bělavými chloupky, takže vypadají jako sametové. K vidění je i v dalších lokalitách kolem Brna, jakými je například Obřanská stráň, Stránská skála nebo Patočkova hora. Evropská unie jej zařadila mezi druhy chráněné v soustavě Natura 2000.

Ohodnoť článek

Štítky koniklece, Kamenný vrch, exkurze, koniklec, louka, Evropská unie, Natura 2000, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Kamenném vrchu kvetou tisíce konikleců, tradiční komentovaná exkurze se letos nekoná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.