Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Pivo s sebou i limonáda zadarmo, brněnské podniky se zbavují zásob

V neděli večer vláda vyhlásila v celé zemi karanténu, brněnské ulice se však vyprázdnily už přes den. Některé podniky se však přesto rozhodly zkusit doprodat zbytky nakoupených zásob pomocí improvizovaných prodejních okýnek.

Hlavní nádraží tuto neděli neožívá zástupem vracejících se studentů, okolím se trousí spíše jednotlivci, kteří rychlým tempem procházejí kolem zamřížovaných podniků. Jindy rušná Masarykova ulice působí dojmem ospalého předměstí, nejhlasitěji je slyšet zvuky kroků a občasné útržky hovoru procházejících lidí. Převážně se baví o koronaviru, spekuluje se, zda vláda opravdu večer vyhlásí karanténu. Stejná situace je i na prázdném Zelném trhu a Starobrněnské ulici, na které je však přece jen jeden podnik otevřený.

Hospoda Malt Worm otevřela dříve nepoužívané okno a prodává kolemjdoucím pivo do kelímků či přinesených láhví. „Dneska se tu lidi docela střídali. Někteří si i sedli támhle opodál na schodech a pivo si vypili. Je sice trochu blbej pocit prodávat to takhle do kelímků, kazí to dojem, ale pořád to jsou dobrá piva,“ říká Honza, přezdívaný Vigor, který v okénku obsluhuje. Na jednu stranu je rád, že si dokázali poradit s nastálou situací, ale ve vzduchu je podle něj cítit zvláštní atmosféra. „Všichni tak nějak očekávají, že k tomu vážně dojde, že se zavře úplně," dodává. 

Minimum lidí je možné potkat i na náměstí Svobody a na České, ani pod hodinami dnes nestojí nikdo. Před Café Atlas vedle Bílého domu je ale skupinka čtyř lidí a dvě slečny u improvizovaného stánku prodávají jídlo, kávu, ale i čepované pivo. „Jsem ráda, že lidi zareagovali na naši výzvu na Facebooku. Chtěli jsme se hlavně zbavit nakoupených surovin, aby se to nezkazilo. Neměli jsme totiž tušení, že budeme muset zavřít už o víkendu,“ říká obsluhující Šárka. Přišlo ale jenom pár lidí. 

Příchozí dvojice se jí před objednávkou ptá, čeho se nejvíc potřebují zbavit. Oba si tak dávají pivo, ke kterému obsluha nabízí limonádu zadarmo. „My Atlas sledujeme na Facebooku, tak jsme si udělali procházku, abychom jim pomohli se zbavit zásob,“ vysvětluje Natálie, která na pivo přišla s přítelem. Při procházce by se jí klidná atmosféra vyprázdněného města skoro i líbila, kdyby nebylo okolností. 

O kousek dál funguje Ochutnávková pivnice, která pro prodej vyhradila vstupní dveře s krátkou chodbou a malou část pultu. Výčepní Daniel pivo natočí klidně do vlastního půllitru, nikoho ale nenechá u baru postávat. „To máš jako se smažákem, vybereš si, zaplatíš a hned jdeš pryč,“ nekompromisně vyhání muže, který se chtěl s pivem u baru zdržet. Pro pivo si podle něj chodí hlavně stálí zákazníci a většinou si naberou i lahvové pivo do zásoby. 

„Je to samozřejmě naprd, ale dokud bude možnost, tak otevření budem. Pro spoustu lidí to může být vlastně i zajímavá zkušenost, protože taková omezení tady byla naposled za normalizace, po revoluci nic takového nebylo," dodává Daniel. 

Provizorní prodej piva poběží v Malt Wormu a v Ochutnávkové pivnici i dnes do osmi večer. Podniky však vyzývají zákazníky k dodržování bezpečných rozestupů a k ohleduplnosti vůči ostatním. Ideální je se u okýnka nezdržovat a po koupi jít hned domů. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky hospody, koronavirus, karanténa, pivo, Facebook, Zelný trh (Brno), Bílý dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Pivo s sebou i limonáda zadarmo, brněnské podniky se zbavují zásob  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.