Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Fakultní nemocnice útok hackerů ustála, základní provoz funguje dál

Základní provoz Fakultní nemocnice Brno je po počítačovém útoku zachovaný, uvedl ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba. Podle něj jsou omezené některé počítačové provozy, vyšetření i akutní operace ale fungují, personál informace zapisuje na papír. Nemocnice zrušila plánované operace, část pacientů odklání do okolních nemocnic. S omezením provozu Štěrba počítá v řádu dnů.

Podle Štěrby nakonec nebylo potřeba převážet akutní pacienty. Nové akutní pacienty odklání do Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Nemocnice bude dál testovat odběry u pacientů s podezřením na koronavirus. Neplatí tedy původní informace, že bude vzorky posílat do Ostravy. „Průchodnost a kapacita nemocnice je situací omezena, ale vyřešili jsme to odložením plánovaných výkonů. Jsou jich odhadem asi desítky," uvedl Štěrba.

Útok přišel v noci, postupně padaly všechny systémy

Kybernetický útok přišel asi ve 2:00. „Postupně padaly jednotlivé systémy, a proto bylo potřeba vypnout všechny počítače," uvedl Štěrba. Podle něj funguje vypisování receptů rukou, psaní na psacích strojích a podobně, takže vyšetření bude trvat trochu déle.

„Fungují laboratoře, hematologie, mikrobiologie, biochemie a sofistikovanější laboratoře na nádorovou diagnostiku, fungují radiologické systémy, ale nefunguje možnost přenášet informace z těchto laboratoří do databázového systému," řekl Štěrba. „Jsme schopni pacienty vyšetřit, ale nejsme zatím schopni ukládat data. Péče o pacienty je zachovaná a pracujeme na tom, abychom byli v řádu hodin schopni ukládat data," dodal.

Podle něj se při výpadku systémů připravují náhradní systémy a jiné způsoby řešení. „Zdá se, že bude možné identifikovat původce a typ viru, takže potom budeme chytřejší. My pracujeme na zajištění péče. Věřím, že budeme schopni zabezpečit potřebnou péči o dospělé, děti i porodnickou část," uvedl Štěrba.

Na odhalení problému pracuje Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Jeho mluvčí Radek Holý uvedl, že situaci řeší na místě specialisté z NÚKIB z týmu Vládního CERT a Národní centrály organizované zločinu.

Nejvyšší státní zástupce bude případ posuzovat přísněji

Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana kyberútok na nemocnici vzhledem k vyhlášenému nouzového stavu bude možné posuzovat přísněji, řekl pro Seznam Zprávy. ČTK to potvrdil mluvčí NSZ Petr Malý. Uvedl, že vzhledem k nouzovému stavu by se i v tomto případě mohlo přihlédnout k přitěžujícím okolnostem. NSZ uvedlo, že vyhlášení nouzového stavu v souvislosti s výskytem a šířením onemocnění COVID-19 odůvodňuje použití obecné přitěžující okolnosti trestního zákoníku. Některé trestné činy tak mohou spadat do přísnějších trestních sazeb.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda

Štítky Fakultní nemocnice Brno, fn brno, útok, hackerský útok, počítače, systémy, nemocnice, Jaroslav Štěrba, pacient, kybernetický útok, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Ostrava, Petr Malý, Pavel Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice útok hackerů ustála, základní provoz funguje dál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.