Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vláda vyhlásila nouzový stav. Platí zákaz shromažďování nad třicet lidí, hospody budou zavírat v osm

Vláda dnes vyhlásila na třicet dní nouzový stav a tím zesílila bezpečnostní opatření proti nákaze koronavirem. Jedním z opatření je zákaz všech společenských akcí a shromáždění s účastí vyšší než třicet osob. Zákaz platí od zítřejších 6:00. Omezení platí pouze pro shromažďování, nikoliv pro průmysl. Zákaz se zároveň nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, veřejné moci a soudů. Vláda dále zakázala přeshraniční autobusovou a vlakovou dopravu a zakázala cizincům ze 13 zemí vstup do Česka. Omezení se dotkne i restaurací, barů a hospod, které mohou být otevřeny pouze mezi 8:00 a 20:00.

Restaurace zavřou ve 20 hodin, uzavřou se i sportoviště

Od zítřejšího dne je rovněž zakázáno navštěvovat stravovací zařízení. Zákaz platí až do odvolání každý den mezi 20:00 do 6:00. Výjimkou jsou stravovací zařízení ve velkých obchodních domech nad 5000 metrů čtverečních. Tam totiž zakazuje činnost úplně.

Vláda rovněž od zítra zakázala navštěvování sportovišť, posiloven, koupališť, solárií, wellness služeb a zábavních zařízení.

Zákaz autobusové a vlakové dopravy přes hranice

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes rozhodl kvůli koronaviru o znovuzavedení kontrol na německých a rakouských hranicích. Od půlnoci z pátka na sobotu bude zakázáno přecházet hranice jinde než na 11 hraničních přechodech. O půlnoci z pátka na sobotu bude také zakázána přeshraniční vlaková i autobusová doprava do Německa a Rakouska.

Zákaz vstupu cizincům z ohrožených zemí

Vláda také zakázala vstup do země občanům z rizikových lokalit. Za ty jsou považovány Itálie, Rakousko, Dánsko, Belgie, Velká Británie, Holandsko, Švýcarsko, Švédsko, Španělsko, Německo, Čína, Írán a Jižní Korea. Až do odvolání také zastavila vydávání víz a pracovních povolení.

V Česku bylo dosud potvrzeno 96 nakažených, stovky dalších lidí jsou v karanténě, včetně dvou senátorů. Více než třetina českých průmyslových firem kvůli šířící se nákaze podle Svazu průmyslu a dopravy pociťuje potíže, v propadu pokračují i akcie na pražské burze a koruna oslabila na úroveň, kde byla naposledy v červenci 2018.

Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí podle ústavního zákona neprodleně informovat Poslaneckou sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Nouzový stav může trvat až 30 dnů, se souhlasem Sněmovny i déle.

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných situacích, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví či majetek anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí podle ústavního zákona neprodleně informovat Poslaneckou sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Nouzový stav může trvat až 30 dnů, se souhlasem Sněmovny i déle.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky koronavirus, brno, opatření, bazény, restaurace, obchody, sdružování, nouzový stav, Česko, Poslanecká sněmovna ČR, Německo, Rakousko, Jan Hamáček, ČSSD, Burza cenných papírů Praha, Svaz průmyslu a dopravy, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda vyhlásila nouzový stav. Platí zákaz shromažďování nad třicet lidí, hospody budou zavírat v osm  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.