Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Cyklista nedostal přednost a srazilo ho auto, strávil pět týdnů v kómatu. Podle soudu nese spoluvinu

Amatérského závodníka na kole srazil kurýr rozvážkové služby, cyklista byl pět týdnů v kómatu. Soud dal řidiči trest pouze dvacet měsíců s podmíněným odkladem na tři roky, i když za mřížemi mohl řidič, kterému se v těle našel metamfetamin, strávit až čtyři roky. Státní zástupce tvrdí, že cyklista jel po chodníku, a proto nese spoluvinu, kamerový záznam však dokazuje, že tomu tak nebylo. Případem se nyní znovu zabývá Nejvyšší státní zastupitelství. S informacemi přišel irozhlas.cz.

Případem, který se stal na brněnském Cejlu před osmnácti měsíci, se znova zabývá Nejvyšší státní zastupitelství. Irozhlasu to potvrdil mluvčí Petr Malý. Stížnost podal cyklista Lukáš Janků, kterého před rokem a půl srazil kurýr donáškové služby, který mu na silnici nedal přednost. 

Srážka cyklistovi způsobila poranění mozku, kvůli kterému strávil pět týdnů v kómatu a dodnes má po úrazu zdravotní následky. Lukáš Janků, který je mimo jiné také amatérský silniční závodník, jel zrovna okolo jedenácté hodiny vyměnit pláště na kolech, když ho v zatáčce srazilo zatáčející auto. To ho vymrštilo do vzduchu a cyklista dopadl na zem už v bezvědomí. 

Cyklista má i po roce o půl zdravotní komplikace, například se mu špatně chodí nebo někdy vidí dvojitě. Při srážce totiž prodělal takzvané kraniotrauma, tedy úrazy lebky a mozku. „Dle ošetřujícího lékaře se jedná o velmi závažné zranění s přímým ohrožením života zraněného,“ píše se v obžalobě, kterou má redakce k dispozici.

„Z nehody si vůbec nic nepamatuju. Znám ji jen od soudu a z vyprávění,“ řekl pro iROZHLAS.cz Janků.

Místo čtyř let dvacet měsíců

Ke sraženému cyklistovi se okamžtě seběhli lidé z obchodů i kolemjdoucí, aby zraněnému pomohli. Na místo následně dorazili i policisté a záchranáři, kteří pana Janků odvezli do nemocnice. Tam pak strávil na JIP skoro tři měsíce. 

Benjamin S., který auto řídil, měl od roku 2010 tři záznamy za porušení pravidel silničního provozu. I tak ale od soudu odešel za trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti dvacet měsíců s podmíněným odkladem na tři roky a na stejnou dobu mu byl odebrán řidičský průkaz. Kvůli obhajobě, ve které stálo, že Lukáš Janků jel na kole po chodníku, státní zástupce Jaroslav Mezník cyklistovi přiznal spoluvinu. Obviněný řidič však mohl dostat až čtyři roky za mřížemi. 

Státní zástupce dává cyklistovi spoluvinu za základě lživé informace

To, že cyklista jel před nehodou lehkovážně po chodníku, tvrdily dvě svědkyně. Záznamy z kamer ale nic takového neukazují a nezmiňuje to ani policie. Ta naopak při vyšetřování díky záznamům zjistila, že na videích bylo vidět, kudy cyklista jede. „Prokazatelně jede v jízdní dráze pozemní komunikace ve svém směru jízdy,“ napsala komisařka Martina Studená.

„Ještě před soudem, když s ním mluvil taťka, tak říkal, že co napsal, to platí. U soudu o té lži, že jsem jel po chodníku, neřekl vůbec nic,“ popsal Janků pro iRozhlas.cz chování státního zástupce. Ten ani nikdy nevysvětlil, proč zjevnou lež do záznamu napsal. 

Sám státní zástupce Mezník se k případu pro iRozhlas nevyjádřil, naopak se rozhovorům vyhýbá. Lukáš Janků na státního zástupce podal stížnost u Krajského státního zastupitelství. Krom pochybení mu také vadil přístup státního zástupce nejen k případu, ale i k němu samotnému. Mezník před jednáním soudu prý Lukáši Janků neodpověděl na pozdrav a odmítl se s ním bavit mimo soudní síň. 

Případ přebírá Nejvyšší státní zastupitelství

V prvním případě mu dal státní zástupce Jiří Kadlec za pravdu a označil jeho stížnost za důvodnou, ve druhém výtku odmítl. Mezník za svou chybu trest nedostal.

„Vzhledem k faktu, že ve věci bylo na podkladě předmětné podané obžaloby po jejím projednání již pravomocně rozhodnuto v meritu věci soudem a již nelze provádět další řádné řízení ve věci, bude proto dozorový státní zástupce na své pochybení při formulaci odůvodnění obžaloby a při vyhodnocení zajištěných důkazů upozorněn,“ napsal Kadlec v odpovědi na stížnost.

Případ nyní přebírá Nejvyšší státní zastupitelství. „Podání pana Lukáše Janků jsme obdrželi. Aktuálně se jím zabýváme,“ popsal pro iROZHLAS.cz mluvčí Petr Malý.

Řidič byl pod vlivem drog

Případ je však ještě složitější. Obžaloba nezohlednila ani to, že orientační kontrola u řidiče prokázala přítomnost drog. Řidič Benjamin S. ale následné lékařské vyšetření, které by přítomnost metamfetaminu potvrdila či vyvrátila, odmítl. 

„Po nehodě byl v šoku, podrobil se sice zkoušce na alkohol i na drogy, avšak poté odmítl podrobit se dalším zkouškám. Není si vědom toho, že by byl při jízdě ovlivněn návykovými látkami,“ píše se v obžalobě. Orientační test ale nebyl pro soud směrodatný. Drogy v těle mu tak při rozhodování nemohly přitížit a zároveň ho soud nemohl stíhat za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Za to by řidič mohl dostat tři roky vězení. K tomu by však byl kromě orientačního testu nutný ještě další důkaz, například svědectví. 

Brněnský magistrát podle iRozhlasu řešil odmítnutí vyšetření jako přestupek, jak situace dopadla ale není známo. 

„V tomto případě jsme vázáni zákonnou povinností mlčenlivosti. Správní řízení je oproti například trestnímu řízení neveřejné,“ napsal pouze serveru iROZHLAS.cz mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Řidič tak mohl dostat pokutu až 50 tisíc korun.

Lukáš Janků mohl žádat o odškodnění, i po roce a půl má stále zdravotní komplikace, to ale neudělal. Dle jeho slov byl řidič v době srážky v exekuci, proto cyklista žádné peníze nechtěl. Kvůli tomu se však nyní nemůže odvolat a rozhodnutí je pravomocné. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto irozhlas

Štítky cyklista, kurýr, srazil, vězení, podmínka, policie, soud, Brno, státní zástupce, Nejvyšší státní zastupitelství ČR, chodník, Jaroslav Mezník, Petr Malý, Ondřej Kadlec, Cejl, iRozhlas, Státní zastupitelství ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklista nedostal přednost a srazilo ho auto, strávil pět týdnů v kómatu. Podle soudu nese spoluvinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.