Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Většina žen má větší prsa než si myslí, správně sedící podprsenka má zvedat prsa i sebevědomí

Jaké jsou nejčastější chyby při výběru podprsenky, jak vybrat tu správnou, aby dobře seděla a co s sebou na "brafitting" - na otázky týkající se podprsenek Drbně odpovídá braexpertka Klára Hrušková.

Jak jsou na tom české ženy se znalostí svého čísla podprsenky?

Špatně. Všeobecný přehled ženy utvrzuje v tom, že 75C je běžná velikost, a pokud je jim taková podprsenka malá, potřebují 80C. V novinách pak člověk vidí titulky “modelka s poprsím velikosti D”, a dáma na obrázku má přitom prsa až do vedlejšího pokoje. Tohle hrozně ovlivňuje vnímání toho, co je ta správná velikost. Většina žen  má přitom podle evropského číslování velikost G až H, a i když je ve společnosti představa, že tohle jsou strašně velká prsa, tak to tak není. I ženy, které třeba změřím a koupí si správnou velikost, pak od okolí slyší, že jim taková velikost nemůže sedět. 

Jaké chyby se často objevují při výběru podprsenky? 

Spousta žen se bojí zapnout si obvod relativně napevno, protože si myslí že to tak nemá být. Přitom je důležité, aby se tíha prsou právě o ten obvod opřela. Pokud si pod prsy naměřím 75 centimetrů, potřebuji pravděpodobně obvod 65. Je totiž třeba vzít v potaz elasticitu vlastního těla, což se samozřejmě bude lišit v závislosti na tom, jestli jsou pod kůží skoro jenom kosti, tuk, nebo svaly. U košíčku je zase třeba, aby pohodlně obejmul celé prso. Nemá smysl snažit se prsa našťouchat do malého košíčku. Vždycky je lepší si prostě vzít o velikost větší košíček, ve kterém bude prso sedět správně. 

Jak se pozná, že podprsenka správně sedí? 

Je dobré hlídat si pět bodů: ramínka, kostice, střed podprsenky mezi prsy, košíčky a obvod. Ramínka by neměla být moc utažená, měl by pod ně jít pohodlně strčit jeden prst. Kostice by měly lemovat prso v rýze pod nimi a měly by procházet skoro až do podpaží, aby skončily až za měkkou tkání.  Když se podprsenka obléká, je potřeba chytit vždy protilehlou rukou prso (tedy levou rukou pravé prso a naopak) a povytáhnout ho nahoru a doprostřed, aby kostice zapadla tam kam má. Střed podprsenky by měl zase kompletně doléhat na hrudní koš, nesmí se odklápět od těla. Prsa by také neměla při pohybu utíkat spodem ani vrchem, ani by košíček neměl vytvářet dvojitá prsa. Obvod musí být pevný, měly by se pod něj vejít maximálně dva  až tři prsty. 

Jaká jsou nebezpečí nošení špatné podprsenky? 

Nejčastější jsou bolesti zad, hlavy a ramen. Pokud se prsa neopírají na obvod, jsou většinou zavěšené na ramínkách nebo visí na svalových úponech na hrudním koši. Když visí za ramínka, tak ta váha hrbí záda dopředu a zároveň se ramínka zařezávají do ramenních svalů, což způsobuje zároveň bolesti krku a hlavy. Dalším nebezpečím jsou malé kostice - pokud kostice dloubou do měkké tkáně prsou, mohou ji snadno poškodit. Tkáň ňader je citlivá a jemná, a pokud jdo ní dloube dvanáct hodin denně drát, tak to rozhodně není pro to prso dobré. 

Jaké jsou výhody nošení správné podprsenky?

Správnou podprsenku například není třeba upravovat po tom, co člověk dobíhá tramvaj nebo si zavazuje tkaničky. Prsa nevypadávají, sedí na svém místě a není je potřeba neustále upravovat, člověk se může pohybovat bez nějakého omezení. Na pohled také vypadají jejich majitelky mnohem štíhleji, protože jim dobře sedící podprsenka prsa zvedne, prsa vypadají větší a opticky se jim tak zúží pas.

Jak probíhá měření správné velikosti podprsenky, co je potřeba vzít s sebou? 

“Brafitting”, neboli měření a výběr správné velikosti podprsenky je nejlepší absolvovat v dostatečně zásobeném obchodu s prádlem. Pokud výběr podprsenek končí na velikosti E nebo F, tak v takovém obchodě patrně nebudou schopni poskytnout ten obrovský rozsah velikostí, který je potřeba. Brafitting je hodně o zkoušení toho, co nám bude nejvíc vyhovovat a je na něj tedy nejlepší vyrazit s dostatkem času a s otevřenou myslí. Když nám prodavačka něco nese, je dobré to alespoň zkusit, a neodmítat podprsenku s tím, že taková velikost určitě nemůže být správná. Je potřeba koukat na to, jak podprsenka sedí a říct si, když s něčím nejsme spokojené, ať už je to větší košíček, menší obvod nebo nesedící kostice. 

Existuje jedna správná velikost podprsenky pro každou ženu? 

Je důležité si uvědomit, že velikost a potřeby prsou se časem mění. Prsa dospívají, prochází různými fázemi života a logicky se mění i pro ně ideální velikost podprsenky. Jednu svoji dokonalou podprsenku na pořád tak nenajdeme, protože někdy chce člověk v podprsence sportovat, jindy chce mít krásný výstřih v šatech, pak je zase potřeba najít vhodnou podprsenku na kojení. Hlavní je se v podprsence cítit dobře. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Caresse BraExpert

Štítky podprsenky, prsa, brafitting, podprsenka, ňadra, kostice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina žen má větší prsa než si myslí, správně sedící podprsenka má zvedat prsa i sebevědomí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.