Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brno zatím nebude kvůli nákaze koronaviru rušit veletrhy ani jiné veřejné akce

Brno zatím nebude rušit žádné velké akce, jako jsou jako plesy nebo veletrhy, kvůli nákaze koronavirem v České republice. Po zasedání bezpečnostní rady města to novinářům řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Brno navštívily dvě turistky, u nichž se potvrdila nákaza koronavirem. Nyní jsou v pražské nemocnici. Podle Vaňkové ale město doporučí domovům důchodců, ať na návštěvy nechodí nemocní lidé. Doma by měli zůstat i nemocní žáci, školy by měly s hygieniky projednat cesty do zahraničí.

Američanka s kamarádkou v Brně jen přespaly a jely dál

Bezpečnostní radu město svolalo v pátek ještě před tím, než se v noci na sobotu v Brně pohybovaly Američanka s kamarádkou z Ekvádoru, které jsou nyní s nemoci COVID 19 hospitalizovaný v Praze. Podle Vaňkové obě studentky v Brně v podstatě jen přespaly a odjely do Prahy. V souvislosti s jejich brněnskou zastávkou jsou v karanténě dva lidé. Celkem jsou na jižní Moravě v karanténě čtyři lidé.

Veletrhy se rušit nebudou

Vaňková uvedla, že není potřeba přistupovat k rušení akcí. „Týká se to například veletrhů, které jsou naší společností. Není teď nutné přistupovat ani k zavírání škol, ale zaměříme se na prevenci," uvedla Vaňková. „Na návštěvy do domovů seniorů by neměli chodit lidé vykazující známky nemoci, ale zatím nepřistupujeme k plošnému zákazu. U žáků škol, kteří vykazují známky nemoci, doporučujeme, aby zůstali doma. Pokud školy plánovaly v nejbližší době zahraniční návštěvu, měly by se obrátit na hygienickou stanici a konzultovat vhodnost cesty," řekla Vaňková.

Česko hlásí pět případů, dvě z nakažených byly v Brně

V České republice se zatím potvrdilo pět případů nákazy koronavirem. Patří mezi ně i cizinky, které byly v Brně. Hygienici podezření na nákazu po celé zemi prověřují v desítkách případů. Koronavirus se šíří od loňského prosince z Číny. Na světě je skoro 90.000 nakažených, asi 3000 lidí zemřelo. Případy onemocnění se už objevily v šesti desítkách zemí. V Evropě je nejvíce zasažená Itálie se stovkami nakažených a desítkami obětí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, Brno, veřejné akce, COVID-19, infekční onemocnění, Markéta Vaňková, veletrh, Česko, ODS, Praha, Ekvádor, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zatím nebude kvůli nákaze koronaviru rušit veletrhy ani jiné veřejné akce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.