Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Z Itálie přiletělo do Brna 13 lidí, lékaře nikdo nepotřeboval

Z italského Bergama přiletělo dnes do Brna 13 cestujících, nikdo z nich nepotřeboval konzultaci s lékařem kvůli zdravotním problémům v souvislosti s koronavirem v Itálii. Uvedla to Renata Ciupek z jihomoravské hygienické stanice. Oproti středě, kdy přiletělo z Bergama přes 100 lidí, jich dnes bylo výrazně méně. V Itálii jsou stovky lidí nakažených koronavirem, v ČR se dosud žádný případ nepotvrdil.

Linka z Bergama do Brna létá dvakrát týdně. Od středy jsou na letišti zvýšená opatření, například je přítomen lékař. Nikdo ze 105 středečních pasažérů konzultace s lékařem nevyužil, stejně jako dnes nikdo ze 13 cestujících. Podle Ciupek dostávají cestující potřebné informace už na palubě letadla, při výstupu obdrží každý leták s informacemi, který je v pěti jazycích. Příletová hala, v níž je k dispozici lékař, je vybavená pro dezinfekci rukou a informačními plakáty.

V Itálii jsou stovky lidí nakažených nových koronavirem, téměř třicet jich zemřelo. Nejvíce postižených je v Lombardii, v níž leží i Bergamo. V ČR se zatím žádný případ koronaviru nepotvrdil. Jihomoravští hygienici konzultovali možné problémy se stovkou lidí. U devíti se objevilo podezření na koronavirus, které ale vyvrátily odběry vzorků.

Podle hygieniků by lidé neměli propadat panice. Podle Ciupek průběh nemoci připomíná chřipku, na kterou v České republice ročně zemřou stovky lidí. U koronaviru lze podle ní vidět závažnější průběh u seniorů nebo jinak nemocných lidí, zdravému člověku by veké problémy způsobit neměl.

Hygienici radí, že pokud se někdo vrátil z cest ze zasažené oblasti a objevila se u něj do dvou týdnů horečka nad 38 stupňů, kašel a potíže s dýcháním, měli by zůstat doma a vyhnout se kontaktu s lidmi. Lékaře by měl kontaktovat telefonicky a na případné vyšetření nejezdit hromadnou dopravou.

Epidemie koronaviru vypukla koncem loňského roku v Číně, kde zemřelo skoro 3000 lidí a asi 80.000 lidí je nakažených. Nákaza se dostala do dalších šesti desítek zemí, příkladem je Jižní Korea, Írán nebo Itálie, v Evropě hlavně Itálie.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brno Airport

Štítky letiště, koronavirus, Brno, Bergamo, Itálie, lékař, COVID-19, Česko, Krajská hygienická stanice, pandemie covidu-19, Evropa, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Itálie přiletělo do Brna 13 lidí, lékaře nikdo nepotřeboval  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.