Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Aktivisté v Bučovicích zastavovali auta vezoucí zvířata na jatka

Demonstranti z hnutí Save Animals dnes uspořádali pietní akci za zvířata na jatkách. Během nahlášené demonstrace zastavili před jatky v Bučovicích pět aut vezoucích prasata a krávy.

Sdružení chce zvířatům poskytnout poslední rozloučení

Pietní akt, který nazývají “vigil”, uspořádali aktivisté z české pobočky mezinárodního sdružení Save Animals (česky Zachraňte zvířata). „Chceme ukázat lidem, že stojíme na straně zvířat a poukázat na to, jak zvířata na tomto světě trpí a jsou zneužívána. Taky chceme aby si lidi víc uvědomovali spojitost mezi balíčkem masa v obchodě a skutečnými živými tvory,” popisují motivaci demonstrantů členky sdružení Kristýna Machýčková a Katrin Vorreiterová. Na jatkách v Bučovicích se podle nich denně porazí 840 prasat, což potvrzují i stránky jatek. Kromě Bučovic pořádají tyto akce ještě v Modřicích, kde protestují proti zabíjení kuřat. 

Když auto zastaví, aktivisté se se zvířaty rozloučí

Ve chvíli kdy se objeví auto převážející zvířata, aktivisté se pokusí řidiče zastavit.  Vždy prosí, aby jim věnovali tři minuty času, během kterých se se zvířaty rozloučí, případně je nafotí a natočí. Každý řidič reaguje jinak, někteří projedou či stojí mlčky, jiní s davem diskutují nebo se snaží aktivisty rozehnat troubením. Během chvilek klidu demonstranti stojí u krajů silnice a ukazují projíždějícím autům transparenty odsuzující porážku zvířat na jatkách. Celkem během tří hodin zastaví pět aut vezoucích prasata nebo krávy. 

Majitel jatek aktivistům nic vzkázat nechce

Podle vedení jatek protestující chod společnosti svými akcemi nijak nenarušují. Společnost pouze řidiče kvůli probíhajícím pietním aktům nabádá k opatrné a bezpečné jízdě na příjezdové cestě k jatkům. Aktivistům nemám co vzkázat, neboť je to jejich právo a volba,” říká majitel společnosti Jan Pavlík. 

Na místo dvakrát přijela policie

K demonstrantům zamířilo dvakrát policejní auto. Poprvé zkontrolovali, že aktivisté nenarušují provoz a chovají se bezpečně, o hodinu později však demonstrantům nařídili přeparkovat auta. „Demonstrace byla pokojná a nahlášená. Vyjížděli jsme kvůli tomu, že majitel areálu nejprve nahlásil, že demonstranti vstupují do vozovky a podruhé oznamoval, že mu se snaží dostat do areálu. My jsme však žádné protiprávní jednání nezjistili, patrně došlo k nějakému nedorozumění,” komentovala situaci mluvčí policie pro okres Vyškov Alice Musilová. Aktivisté si po domluvě s policisty auta přeparkovali, věc se obešla bez pokuty.  

Prasečího mazlíčka jedna z protestujících venčí i bez vodítka

Většina z protestujících je zapojená i do dalších spolků na ochranu zvířat. Kromě aktivismu svou náklonnost ke zvířatům projevují i péčí o pro některé neobvyklé mazlíčky, jedna z aktivististek má například doma prase. „Chodím ho venčit okolo přehrady, už se naučil chodit i bez vodítka,” popisuje péči o prase jeho majitelka Emily Parkerová.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky jatka, aktivisté, save animals, pieta, demonstrace, Bučovice, Emily Parker, Jan Pavlík, Modřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté v Bučovicích zastavovali auta vezoucí zvířata na jatka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.