Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANKETA: Bratislava nebo Morava. Vedení Brna zatrhlo pojmenovat opravenou loď z Prýglu opět Moskvou

Z Moskvy Dallas, z Dallasu opět Moskva? To se nejspíš nestane. Pojmenování renovované lodě brněnského dopravního podniku, která má letos vyplout po mnoha letech na Brněnskou přehradu, nabralo v posledních týdnech nový směr. Vedení města se rozhodlo, že to budou radní, kdo určí nové jméno, protože se jim nelíbilo, že by loď z roku 1955 měla nést původní název Moskva. To si přitom přáli lidé v anketě. Změnu inicioval náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL), jeho stranický kolega a radní Jaroslav Suchý uvedl, že za iniciativou stojí společně s náměstkem primátorky Tomášem Koláčným (Piráti). Loď má nést jméno Morava či Bratislava.

Definitivně mají rozhodnout lidé buď hlasováním na portálu Brno ID, případně osobním hlasováním v březnu. Budou však volit pouze mezi dvěma názvy, které vybrali politici. Moskva v nabídce nebude přesto, že v anketě dopravního podniku se stala jednoznačným favoritem. Lidé z dopravního podniku se k Moskvě klonili hlavně kvůli návratu k historii, ač je zřejmé, že byl název poplatný době.

Dobový kontext pominul, Moskva už není v kurzu

Hladík už dříve uvedl, že „každým pojmenováním vysíláme nějakou zprávu, nějakou hodnotu. Nevnímám žádný důvod proč pojmenovávat loď po hlavním městě Ruska". Suchý uvedl, že z jeho pohledu byla „loď pojmenována v nějakém historickém kontextu, který dnes už neoslavujeme".

Podobně vnímají změnu názvu čtyři zástupci ODS ve vedení města. „Při veškerém respektu k pamětníkům a k tehdejším zaměstnancům dopravního podniku, kteří svépomocí loď postavili, se domníváme, že s přihlédnutím k historickému kontextu není příliš šťastné se vracet k názvu lodi Moskva," napsali.

Návrat k Moravě

Navrhovaná jména vycházejí z principů pojmenovávání lodí. Bratislava je jedním z partnerských měst, ostatní lodě mají jména také po nich. Název Morava nesla jedna ze dvou lodí, která zahajovala provoz na Brněnské přehradě a dnes již neexistuje.

Piráti na dotazy ohledně pojmenování lodi neodpověděli, jediný zástupce ČSSD Oliver Pospíšil bere problematiku s nadhledem, hlasování o názvu je podle něj dobrým řešením. „Nechť se mají možnost vedle navržených jmen vyjádřit i k původnímu názvu Moskva," uvedl Pospíšil. Že by nemusely být konečnou verzí hlasování pouze jména Bratislava a Morava, připouštějí i zástupci ODS.

Radní se vůbec nezabývali například možností, že by se loď jmenovala Carolus, což byl parník, který byl první lodí, která vozila veřejnost v Brně. Povolení plout po Svratce získala před 125 lety.

Jak byste pojmenovali opravenou loď?

Celkem hlasovalo705 čtenářů

Autoři | Foto DPMB

Štítky loď, dallas, moskva, prýgl, křižník Moskva, Morava, Bratislava, Brno, Jaroslav Suchý, Petr Hladík, Tomáš Koláčný, Brněnská přehrada, Česká pirátská strana, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Bratislava nebo Morava. Vedení Brna zatrhlo pojmenovat opravenou loď z Prýglu opět Moskvou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.