Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Vysočině se po třech letech objevila nákaza ptačí chřipkou

V České republice se po třech letech objevila nákaza ptačí chřipkou. Jde o vysoce patogenní subtyp H5N8 smrtelný pro ptáky, přenos na člověka nebyl dosud zaznamenán.

Nákazu na Vysočinu zavlékli volně žijící vodní ptáci

Ohnisko nákazy se nachází v malochovu drůbeže v obci Štěpánov nad Svratkou na Žďársku v Kraji Vysočina. Nákazu do chovu zřejmě zavlekli volně žijící vodní ptáci. Oznámila to dnes Státní veterinární správa.

Okolo chovu vede tříkilometrové pásmo

V nakaženém chovu bylo 12 slepic, z nichž šest během dvou dnů uhynulo, dále tam byly tři kachny. "Státní veterinární správa v souladu s platnou legislativou přijala s okamžitou platností opatření k zamezení dalšího šíření nákazy. Zbývající drůbež v chovu bude utracena, kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů a v nich vyhlášena mimořádná veterinární opatření," uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

V minulých dnech a týdnech se objevila ptačí chřipka v Maďarsku a také na Slovensku, v Polsku a Rumunsku. Jde o stejný typ H5N8.

Poslední epidemie ptačí chřipky si vzala sto tisíc ptačích životů

V České republice se ptačí chřipka naposledy objevila po deseti letech v roce 2017 a také tehdy zasáhla i další evropské země. Na Vysočině se tehdy nevyskytla. V Česku bylo kvůli nemoci tehdy vybito na 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Yvetta Chmelová

Štítky ptačí chřipka, nákaza, Vysočina, Kraj Vysočina, infekční onemocnění, Česko, ptáci, Státní veterinární správa České republiky, okres Žďár nad Sázavou, Štěpánov nad Svratkou, Maďarsko, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se po třech letech objevila nákaza ptačí chřipkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.