Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejlepší vína na světě jsou z Moravy a Čech. Naši vinaři si ze světa loni přivezli 990 medailí

O českých a moravských vínech je ve světě stále více slyšet. Jejich kvalita roste, přesvědčit se o tom dá i díky 990 oceněním a medailím, které si vinaři za loňský rok přivezli z mezinárodních soutěží.

Mezi oceněními se objevily nejen zlaté, stříbrné a bronzové medaile, ale také úctyhodných 34 velkých zlatých a jedna platinová medaile. Medailové zisky pak korunovalo 11 titulů Šampiona, tedy ocenění pro vína mimořádné kvality, která ve svých kategoriích nenašla konkurenta.

„Naši vinaři vyrábějí skvělá vína, která se už dnes bez přehánění řadí mezi světovou vinařskou špičku, a pravidelné úspěchy na nejprestižnějších světových soutěžích jsou toho nezpochybnitelným důkazem,“ komentoval další mimořádně úspěšný rok Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu. „Tyto úspěchy nepřinášejí našim vínům jen světový věhlas a dobré obchodní výsledky, ale také k nám přivádějí stále více zahraničních turistů, kteří se jezdí seznamovat s místy vzniku těchto jedinečných vín.“ dodal.

Nejvíce medailí si česká vína odvezla z Vídně. Na rakouské mezinárodní soutěži AWC zabodovala vína hned ve 298 případech. Včetně Ocenění dobré kvality („Seal of Approval“) tak získali naši vinaři na jedné z největších soutěží vín na světě úctyhodných 391 ocenění.

Česká vína sbírají jedno ocenění za druhým

Ze San Francisca si česká a moravská vína odvezla 6 šampionů a osm zlatých medailí. Vinařství Agropol Mikulov získalo titul šampiona za nejlepší polosladký Ryzlink a nejlepší Pinot Blanc v soutěži. B/V vinařství má také dva šampiony - navíc s jedním a tím samým vínem. Vyhrálo s vínem Müller Thurgau 2018 pozdní sběr kategorii suchých vín ostatních bílých odrůd i celkovou kategorii ostatních bílých odrůd. Marek Líbal se v San Franciscu stal šampionem již potřetí za sebou – letos s Ryzlinkem rýnským 2017. Vinselekt Michlovský má šampiona v kategorii nejlepší červené pozdní sběr za Agni 2007.

V USA se českým vinařům dařilo nejlépe. Odsud si domů přivezli nejvíce zlatých medailí, a to v počtu hned devíti kusů z New Yorku a 6 z Texasu. 

Moravská a česká vína chutnají také Afričanům. Nové vinařství a.s. z Drnholce získalo za Cépage Ryzlink vlašský 2017 výběr z cibéb Trofej Kühne & Nagel za nejvýše hodnocené zahraniční víno a za stejné víno i platinovou medaili na největší africké soutěži vín – Michelangelo International Wine and Spirits Awards 2019 v Jihoafrické republice.

Slámové víno z Lechovic je nejlepší na světě

Absolutně nejlepším vínem 14. ročníku izraelské soutěže Terravino byl vyhlášen slámový Ryzlink rýnský 2015 z vinařství Vinné sklepy Lechovice. Vinařství Sonberk se svým Merlotem 2016 získalo jedinou zlatou medaili pro Českou republiku na Mistrovství světa vín z odrůdy Merlot Mondial du Merlot.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky víno, Česko, Morava, svět, usa, afrika, vinařství, ocenění, San Francisco, Vinařský fond, Jaroslav Machovec, Lechovice, Sonberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší vína na světě jsou z Moravy a Čech. Naši vinaři si ze světa loni přivezli 990 medailí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.