Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Město chystá rozšíření portálu BrnoiD. Uživatelé si koupí lístky do divadla, hvězdárny nebo zařídí parkování

Brno chce rozšířit služby pro občany na internetovém městském portále nazvaném Brno iD. Je na něm aktivních už přes 125.000 účtů, uvedla Radka Loukotová z tiskového oddělení magistrátu. Brno má kolem 380.000 obyvatel. Přes portál lze koupit jízdenku na MHD nebo zaplatit za odpad, podle náměstka primátorky Tomáše Koláčného (Piráti) by novinkou mohly být rezervace a nákup vstupného do divadel nebo vznik parkovacího účtu pro rezidenty.

Radní Brna schválili novou smlouvu mezi Brnem a městskou společností Dopravní podnik města Brna, což umožní rozvoj služeb na městském portále. Dopravní podnik totiž zajišťuje jeho technický vývoj. „V rámci rozvoje portálu připravujeme nové digitální služby, zejména pak v minulosti avizovanou možnost centralizované rezervace a nákupu vstupného na akce městských divadel a filharmonie nebo třeba na hvězdárnu," uvedl Koláčný.

Parkování na BrnoiD

Časem je v plánu i možnost on-line vytvoření parkovacího účtu pro rezidenty, kteří disponují plně ověřeným účtem na Brno iD, dále poskytování informací a upozornění na bloková čištění, objízdné trasy nebo úhrada všech typů místních poplatků.

Město založilo elektronický účet před dvěma lety. Nyní umožňuje koupit elektronické jízdenky městské hromadné dopravy, turistickou kartu BrnoPass se slevami na vstupném do památek a institucí, dobít kredit na vstupné na sportoviště spravovaná městem nebo zaplatit poplatek za odpad.

36 tisíc dotací na šalinkartu

„Aktivních účtů je 125.700, z toho ověřených je 78.500," uvedla Loukotová. Podle ní například letos přes Brno iD přišlo skoro 50 milionů korun za odpady a vyřešilo se asi 36.000 žádostí o dotaci na jízdné MHD. Portál Brno iD zvítězil letos v celostátní soutěži Zlatý erb v kategorii Smart City a elektronická služba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BrnoiD

Štítky BrnoiD, portál, rozšíření, divadla, parkování, Brno, odpad, Tomáš Koláčný, městská hromadná doprava, Česká pirátská strana, Dopravní podnik města Brna, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chystá rozšíření portálu BrnoiD. Uživatelé si koupí lístky do divadla, hvězdárny nebo zařídí parkování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.