Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po republice se v poledne rozezní sirény. Připomenou tragédii v ostravské nemocnici

Dnes přesně ve 12:00 se na všech místech republiky rozezní sirény k uctění památky obětí střelby ve Fakultní nemocnici Ostrava. Zvuk sirén bude slyšet přesně 140 vteřin.

Lidé symbolickou „minutou ticha“ uctí památku sedmi lidí, kteří se stali oběťmi dvaačtyřicetiletého muže z Ostravska. Ten v ostravské nemocnici přesně před týdnem v čekárně traumatologické ambulance zastřelil šest lidí a další tři zranil. Sedmou obětí se s odstupem dvou dnů stala žena, která utrpěla těžké zranění a byla v kritickém stavu.

Signál sirén je totéž jako minuta ticha. Všichni by se měli zastavit, zanechat rozhovorů, pánové, mají-li pokrývky hlavy, by měli smeknout a vydržet minutu či dvě tiše vzpomínat. Pietní zvuk sirén nedoplňuje žádné slovní upozornění. 

Čekající pacienty střílel z nelegálně držené zbraně z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku.

Z nemocnice se střelci podařilo odejít před příjezdem policie. Později spáchal sebevraždu v Děhylově na Opavsku, asi osm kilometrů od fakultní nemocnice.

Muž zabil šest lidí, dalším třem způsobil zranění. Dva zranění muži už byli propuštěni z nemocnice do domácí péče. Třetí zraněnou byla žena, která umřela ve čtvrtek v nemocnici.

Mezi oběťmi střelce byli i dva zaměstnanci Vězeňské služby ČR, kteří byli v nemocnici v době svého volna. Jeden ze zastřelených příslušníků zachránil vlastním tělem svou nezletilou dceru.

Tragickou událost si lidé připomínají zapalováním svíček u nemocnice.

Na podporu zraněných a rodin obětí této tragédie byla zřízena sbírka. Tu zřídila ostravská fakultní nemocnice, ale také Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava. Sbírku vyhlásila i porubská Základní škola Ivana Sekaniny, která chce pomoci rodině muže, který vlastním tělem chránil svou dceru.

V pondělí zahájila veřejnou sbírku také Vězeňská služba ve spolupráci s policejním odborovým svazem. Pomoc už schválila zastupitelstva Ostravy a kraje. Rodinám zavražděných každá z těchto institucí pošle 100 tisíc korun. Zranění dostanou polovinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj ČTK, PČR

Štítky siréna, vzpomínka, pieta, Ostrava, střelba, úmrtí, nemocnice, Fakultní nemocnice Ostrava, Vězeňská služba České republiky, okres Ostrava-město, Ivan Sekanina, okres Opava, Děhylov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po republice se v poledne rozezní sirény. Připomenou tragédii v ostravské nemocnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.