Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brnem projde pochod proti zabíjení vánočních kaprů

Dnes večer se v Brně sejdou aktivisté za práva zvířat, aby upozornili na kruté zacházení s vánočními kapry.

Brnem dnes v 18. hodin projdou aktivisté za práva zvířat. Pochodem, který začne na náměstí Svobody a skončí na Moravském náměstí, chtějí upozornit na kruté zacházení s vánočními kapry. Aktivisté mají nachystané transparenty a hesla, na několika místech přečtou také proslovy. 

Aktivistům vadí zabíjení kaprů o vánočních svátcích a chtějí upozornit na paradox vánoc jako klidných svátků, při kterých se ale špatně zachází se zvířaty. 

„Vánoce by měly být svátky klidu a míru. Místo toho v ulicích masakrujeme tvory, kteří jsou navíc často zranění nebo polomrtví. Přitom je zabíjíme úplně zbytečně. Když pomineme fakt, že maso k životu nepotřebujeme, mohli bychom si vzpomenout, že tradiční české vánoční jídlo je například houbový kuba. Utrápení kapři určitě nereprezentují klid a mír,” upozorňuje organizátorka demonstrace Anna Kupcová ze spolku Kolektiv pro zvířata.

Prodejci porušují zákony

Už v minulých letech byl proveden monitoring prodejců kaprů. Zhruba ve třetině případů bylo zjištěno, že prodejci porušují zákon o ochraně zvířat. 

„Během pouličního prodeje s kapry často manipulují nedostatečně proškolení prodejci, kteří je z pohodlnosti vytahují z vody za žábry nebo jim ulamují ploutve, pokud se omylem zachytí v oku síťky. Dále dochází k bezdůvodnému odkládání kaprů na vzduchu, nedostatečnému omračování před porcováním nebo kuchání bez předchozího vykrvení.“ popisuje hlavní problémy spojené s prodejem kaprů Tereza Vandrovcová z organizace Otevři oči.

Problematické je také přenášení živých kaprů v igelitových taškách a neodborné domácí zabíjení, kdy jsou kapři doslova umláceni k smrti zcela nezkušenými lidmi,”  dodává. 

Jak kapři trpí

„Utrpení kaprů začíná už při výlovech, tedy dva měsíce před Vánoci. Mnoho kaprů zahyne během necitlivého transportu následkem nemocí, tepelného šoku, stresu, udušení či zranění, jelikož se s nimi hází doslova jako s uhlím. Přitom dle posledních etologických studií je mentální a emocionální svět ryb srovnatelný s většinou obratlovců, cítí bolest podobným způsobem jako lidé a konkrétně kapři patří mezi nejinteligentnější druhy ryb,” dodává Anna Kupcová.

Oba pochody se konají v rámci kampaně Vánoce bez násilí, kterou pořádá organizace Otevři oči z. s. ve spolupráci s brněnským Kolektivem pro zvířata z. s.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj s použitím TZ

Štítky Vánoce, kapři, aktivisté, Brno, kapr, Moravské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brnem projde pochod proti zabíjení vánočních kaprů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.