Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na brněnském magistrátu dnes symbolicky zemřeli lidé. Hnutí Extinction Rebellion upozorňuje na klimatickou krizi

Na dnešním zasedání magistrátu symbolicky zemřeli členové hnutí Extinction Rebellion, upozorňují tak na klimatickou krizi. Požadují přísnější opatření a další snižování emisí i zřízení občanského shromáždění občanů.

Členové hnutí Extinction Rebellion se zúčastnili zasedání brněnského magistrátu v úterý 10.12. 2019. Přímo na jednání symbolicky zemřeli. Upozorňují tím na klimatickou krizi. Brno by podle nich mělo jít příkladem a nejpozději do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality. Opatření, která byla prozatím přijata, podle demonstrantů nestačí. 

Kromě vyhlášení klimatické nouze požadují i zřízení občanského shromáždění, aby občané mohli přímo participovat na hledání a realizaci řešení klimatické krize.

“Změna klimatu přechází v klimatickou krizi. Pokud nezačnou klesat emise globálně a rychle, krize přeroste v katastrofu. Zatím můžeme zabránit daleko horším důsledkům oteplování, ale čas se nám rychle krátí.“ zazněl vzkaz zastupitelům města Brna od klimatologa Alexandera Ače.

Je potřeba dosáhnout uhlíkové neutrality nejpozději do roku 2050, v bohatých zemích by to mělo být ještě dříve. Klimatický systém se chová nelineárně a dnes neumím říct, kdy se proces oteplení začne urychlovat a zastaví se na vyšší úrovni oteplení. Měli bychom udělat všechno proto, aby pravděpodobnost tohoto scénáře zůstala co nejnižší," vysvětluje klimatolog.

Symbolickou smrtí upozorňují na klimatické změny

Členové Rebelie proti vyhynutí na zastupitelstvu přednesli jeden ze svých požadavků „Říkejte pravdu – vyhlaste stav klimatické nouze“. První náměstek primátorky Petr Hladík však uvedl, že ani aktivistka Gretu Thunberg nepožaduje vyhlášení klimatické nouze, ale činy. Brno se také podle toho údajně chová.

Rebelie proti vyhynutí chce snížit emise skleníkových plynů co nejrychleji. 

„Evropská politika nabírá obrátky, tzv. European Green Deal pravděpodobně zvýší cíl snížení emisí pro rok 2030 ze 40 na 50 až 55 procent oproti roku 1990. Ani to ale podle nás a mnoha vědců není dostatečné, připojujeme se ke Greenpeace a dalším organizacím, které požadují snížení alespoň o 65 %.“ popisuje člen hnutí Tomáš Obšívač.

Podle Rebelie proti vyhynutí je Jižní Morava nejvíce ohrožený region v ČR, Brňané si však dostatečně neuvědomují, co to pro ně znamená.

„Aby mohli pochopit závažnost klimatické krize, uvědomit si svůj díl zodpovědnosti a podporovat radikální opatření, jako je snížení emisí z automobilové dopravy, mělo by je zastupitelstvo důkladně informovat. To lze i formou deklarace stavu klimatické nouze,“ uzavírá Obšívač.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Extinction Rebellion

Štítky klimatická krize, Extinction Rebellion, magistrát, symbolická smrt, Extinction Rebelion, Brno, Greenpeace, Česko, Zelená dohoda pro Evropu, Petr Hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnském magistrátu dnes symbolicky zemřeli lidé. Hnutí Extinction Rebellion upozorňuje na klimatickou krizi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.