Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vědecký park VIDA! oslavil pět let. Město ho v příštím roce podpoří sedmnácti miliony

Začátkem prosinec vědecký park VIDA! oslavil pět let své existence. Za tuto dobu se centrum dostalo na stejnou úroveň jako přední evropské vědecké parky. Město VIDA! science centrum podpoří i v příštím roce.

Vědecký park navštívilo přes milion lidí

Vědecký park VIDA! se oficiálně otevřel první prosincový den před pěti lety. Od té doby ho navštívilo přes milion návštěvníků, stovky tisíc žáků a samotní pracovníci strávili desítky tisíc hodin vylepšováním exponátů a vytvořily stovky programů, vědeckých pokusů a výstav.

Dnes už se mohou srovnávat s předními evropskými centry

Před otevřením centra v Brně už existovala delší dobu řada evropských center. „Většinu z toho, co jsme tenkrát viděli, jsme považovali za něco nedosažitelného. Dnes můžeme hrdě prohlásit, že stačilo pár let a naše nabídka je srovnatelná s předními evropskými science centry, a to i s těmi, které mají za sebou několikanásobně delší historii,“ říká Lukáš Richter, ředitel VIDA!.

Téměř všichni návštěvníci chtějí přijít znova

Programy VIDA! centra vyhrávají celoevropské soutěže, těší se velkému zájmu a pozitivním ohlasům. Během léta probíhal v centru průzkum, ve kterém se ukázalo, že pětadevadesát procent dotazovaných centrum navštíví znova.

Vedení centra považuje za jeden z největších úspěchů otevření venkovní expozice, kterou chtějí ještě rozšiřovat. „Postupně ji budeme doplňovat exponáty. Chceme, aby vznikla i venkovní scéna Divadla vědy a kavárna,“ upřesnil manažer expozice Ondřej Hlouša.

Brno chce i nadále vědecký park podporovat

Zřizovatelem parku je Jihomoravský kraj, který už v roce 2014 s městem podepsal smlouvu o financování provozu. Tato smlouva vypršela na konci listopadu, ale zastupitelé chtějí opět navázat spolupráci. V příštím roce podpoří VIDA! sedmnácti miliony na obnovu stálé expozice, platy zaměstnanců a provoz.

„Rozhodně chceme pokračovat ve spolupráci s krajem na provozu VIDA! science centra. Je to skvělý a úspěšný projekt, který svým unikátním programem spojuje, baví a vzdělává různé generace návštěvníků. V prvních pěti letech fungování VIDA! science centra město podpořilo projekt částkou 70 milionů korun,“ vysvětluje náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto VIDA!

Štítky věda, vědecký park, vědecké centrum, VIDA!, Brno, Lukáš Richter, Tomáš Koláčný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědecký park VIDA! oslavil pět let. Město ho v příštím roce podpoří sedmnácti miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.