Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hasiči pomohli při záchraně života muže s infarktem. Na místo dorazil i vrtulník

Po tom, co její partner upadl do bezvědomí zavolala žena záchranku a běžela ke svému sousedovi pro pomoc. Marek Hunkař je profesionální hasič a ani na chvíli neváhal, i po operaci kolene běžel muži na pomoc. Díky včasnému zásahu Marka Hunkaře a spolupráci s dalšími hasiči z Tvrdonic muži, který prodělal akutní infarkt myokardu, zachránili život.

Muži na Břeclavsku bylo nevolno a chtěl si na chvíli odpočinout na schodech. Z nenadání však upadl do bezvědomí. Jeho partnerka však jednala pohotově a aokamžitě zavolala záchranku a běžela prosit o pomoc k sousedovi Marku Hunkařovi. Profeionální hasič neváhal a ihned zahájil resuscitaci. Během dalších pár minut přijeli i  jeho kolegové z Tvrdonic s externím defibrilátorem a po dalších pár minutách dorazila i záchranka. Společnými silami se jim muže podařilo zachránit.

Bylo mu jen trochu nevolno

Pavel z Břeclavska neměl žádné větší příznaky infarktu. Nepociťoval žádný tlak na hrudi a bylo mu jen velmi nevolno. Rozhodl se proto na chvíli si odpčinout na schodech, jenže po chvíli upadl do bězvědomí a nešlo ho probrat. Jeho partnerka Hana proto reagovala velmi pohotově a zavolala na tísňovou linku a rovnou běžela pro souseda hasiče. „Já nevím, co by bylo, kdyby soused Marek nebyl zrovna doma, když můj partner upadl do bezvědomí a zkolaboval. Na nic nečekal, ani sekundu neváhal a byť je sám po operaci kolene, doběhl a ihned začal s masáží srdce,“ vzpomíná Pavlova partnerka.

Hasiči ani na minutu neváhali

Do pár minut byla na místě  jednotka hasičů z Tvrdonic, která s sebou přivezla i automatizovaný externí defibrilátor (AED). „Příslušník hasičské stanice Břeclav Marek Hunkař se významnou měrou podílel na záchraně života svého souseda. Neváhal a zahájil jeho resuscitaci. K úspěšné záchraně výrazně přispěla také jednotka SDH Tvrdonice,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Marek Hunkař svému sousedovi neúnavně masíroval srdce. Jeho kolegové hasiči, kteří  přijeli za pár minut, pokračovali v masáži a dvakrát za pomoci přístroje AED podali výboj. Za dalších pár minut dorazila na místo i záchranka. „Navázali jsme na resuscitaci a rozšířili péči. Přibližně po půl hodině se nám podařilo obnovit krevní oběh. Byla to velká úleva a já musím říct, že šlo o skvělou spolupráci všech zúčastněných. Paní Hanky, našich operátorů, pana Marka, first responderů z Tvrdonic a posádek záchranné služby,“ vyjádřila se k situaci lékařka jihomoravské záchranky Sylva Havelková.

Do nemocnice byl přepraven vrtulníkem

Na místo později dorazil i vrtulník, aby pacienta co nejdříve přepravil do nemocice, kde se o něj mohli dále postarat. Pavel byl přepraven na Koronární JIP Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, kde ho převzali do péče lékaři. Těm se podařilo ho stabilizovat a Pavel, přestože si prošel akutním infarktem myokardu, se zotavuje a daří se mu čím dál lépe.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZSJmk

Štítky HZSJmk, ZZSJmk, infarkt, vrtulník, Tvrdonice, bezvědomí, okres Břeclav, Jaroslav Mikoška, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči pomohli při záchraně života muže s infarktem. Na místo dorazil i vrtulník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.