Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Svoboďák včera dorazil třináctimetrový vánoční strom tažený koňským povozem

Třináctimetrová jedle bělokorá dorazila do Brna okolo páté hodiny po náročné cestě z Bílovic nad Svitavou. Zatím strom nesvítí, ale změní se to v pátek 29. listopadu, kdy proběhne slavnostní rozsvícení stromku.

Koňský povoz kvůli parkujícím autům zlomil oje

Povoz tažený dvěma koni přivezl včera kolem páté hodiny na náměstí Svobody v Brně vánoční strom. Na příjezd čekaly stovky lidí, někteří s dětmi. Kočí Tomáš Šutera řekl, že cestou měli problémy kvůli parkujícím autům, zlomili kvůli nim i oje. Koně vyrazili před polednem z Bílovic nad Svitavou, ušli asi šestnáct kilometrů. Rozsvícení stromu je v plánu v pátek 29. listopadu.

Vánoční strom je pro povoz neobvyklým nákladem

Povoz táhli stejně jako loni dva holandští chladnokrevníci Natasja a Baron. „Koně jsou na to zvyklí, využíváme je na transport řeziva na stavbu běžně. Vánoční strom je ale atyp, je to dlouhé a nadměrné. Letos jsme takto transportovali třeba i desetimetrové trámy, ale tohle je širší a větší,“ řekl Šutera.

Strom nakládali už ve čtvrtek, aby byl přichystaný. „Oproti běžnému řezivu je problémovější i nakládání. Když nakládáme řezivo, tak vysokozdvižným vozíkem a sedí to, tohle je ale trochu problém,“ řekl Šutera.

Brněnskou vánoční dominantou bude letos třináctimetrová jedle

Brněnský vánoční strom opět pochází z bílovického polesí, je to třináct metrů vysoká jedle bělokorá. Trasa povozu vedla z lesa k Velké Klajdovce a dál k líšeňskému zámečku Belcredi, kde nastalo slavnostní uvítání. Otočka pro povoz ale byla podle Šutery plná parkujících aut a vozu se zlomily oje. „Naštěstí se podařilo sehnat akuvrtačku, na místě jsme to opravili a mohli vyrazit dál,“ pochvaloval si.

Před Dělnickým domem v Židenicích by povoz nezajel

Další přivítání se mělo uskutečnit před Dělnickým domem v brněnských Židenicích. Tam ale povoz podle Šutery raději nezajel. „Tam to bylo tak zarovnané auty, že jsme do dalšího rizika nešli. Bohužel, bezohlednost parkujících řidičů je v tomto neomezená,“ uvedl Šutera. Povoz zamířil přímo na náměstí Svobody, přičemž měl delší zastávku u vlakového nádraží, aby na náměstí dorazil v předpokládaném čase. Strážníci i na základě kamerového dohledu odhadli účast lidí na náměstí kolem 600, řekla mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková.

V bílovickém polesí tradice Vánočního stromu republiky začala. Založil ji brněnský novinář a spisovatel Rudolf Těsnohlídek. Po nálezu opuštěné holčičky v lesích u Bílovic nad Svitavou přemýšlel, jak pomoci dětem v podobné situaci. Inspiraci našel v Kodani, kde pořádali pod ozdobeným stromem sbírku pro chudé děti. Strom republiky se v Brně poprvé rozsvítil v roce 1924 a výtěžek sbírky umožnil vybudovat dětský domov Dagmar. Už tehdy strom pocházel z bílovického polesí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky vánoční stromek, strom, Brno, Bílovice nad Svitavou, Náměstí Svobody, Rudolf Těsnohlídek, Židenice, Kodaň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Svoboďák včera dorazil třináctimetrový vánoční strom tažený koňským povozem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.