Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nevyužívaný vojenský areál v Pisárkách převzalo Brno. Bude z něj sportoviště za tři sta miliónů

Město po dlouhém vyjednávání získalo od Ministerstva obrany nevyužívaný vojenský areál v Pisárkách. V místě vznikne sportoviště za 300 miliónů.

Od roku 2014 vyjednávalo Brno s Ministerstvem obrany o odkoupení nevyužívaného sportovního areálu v Pisárkách. Část areálu město dostalo bezúplně, za bývalou armádní tělocvičnu a přilehlé prostory pak Brno zaplatilo přes 11 miliónů. Na místě v budoucnu vznikne multifunkční sportoviště.

Dlouhé vyjednávání

Zisk arálu v Pisárkách je výsledkem dlouhodobého a složitého jednání Ministerstva obrany, Brna, Ministerstva financí a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Jsem ráda, že se nám podařilo získat pozemky, které významně pomohou k rozvoji celé oblasti u Anthroposu a Riviéry. Jednání o převodu začala už v roce 2014. Vznikne zde moderní areál vhodný pro sportovní aktivity i rekreaci, který budou moci využívat lidé všech věkových kategorií,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Brno se tak  19. listopadu stalo vlastníkem  pozemků o celkové výměře 28 541 m² a bývalé armádní tělocvičny se třemi souvisejícími pozemky o výměře 1 687 m². „Ministerstvo obrany v rámci svého dlouhodobě vstřícného postoje k územním samosprávným celkům uskutečnilo převod fotbalového hřiště a přilehlých pozemků bezúplatně ve veřejném zájmu. Za bývalou armádní tělocvičnu a související prostory město už uhradilo 11 milionů korun,“ vysvětlil ředitel Odboru nakládání s nepotřebným majetkem Ministerstva obrany ČR Ľuboš Hajduk. 

Velké plány

S pozemky v Pisárkách má město velké plány. Do budoucna zde má vzniknout multifunkční sportoviště, které nabídne své každému sportovnímu nadšenci. Zatím je vše pouze ve fázi přípravných projektů, ale hotovo by mělo být v roce 2023.

„Součástí chystaného sportoviště budou například čtyři hřiště pro malou kopanou, in-line stezka v délce 650 metrů, kterou mohou využít i jezdci na kolečkových běžkách, závodní in-line ovál s klopenou dráhou o délce 200 metrů, hřiště pro plážový volejbal, discgolf, workoutová hřiště nebo lezecká stěna. Počítáme i s napojením na okruh pro horská kola a propojením pro pěší a cyklisty mezi stávající Pražskou stezkou a stezkami v Libušině údolí. Chceme, aby zde byl i dětský tréninkový okruh pro horská kola a také dost míst pro odpočinek,“ přiblížil záměry radní pro oblast sportu Jaroslav Suchý.

Výstavba bude mít tři fáze

Stavba takto velkého a multifunkčního sporotviště je náročná jak na přípravu, tak finančně. Postupně se tedy v Pisárkách bude pracovat ve třech fázích. „V rozpočtu na rok 2020 počítáme s částkou, kterou využijeme na zpracování projektové dokumentace. Samotná stavba bude rozfázovaná do tří etap v letech 2021–2023. Každá dokončená etapa by měla rovnou sloužit veřejnosti. V plánu je i rekonstrukce tělocvičny, která bude poté k dispozici lidem,“ popsal 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Předpokládaná investice do projektu je 300 milionů korun. Přibližně třetinu by měly pokrýt dotace, ostatní prostředky půjdou z rozpočtu města.  Nový  sportovně-rekreačního areálu významně pomůže rozvoji celé oblasti u Anthroposu a Riviéry. 

Zachování historických hodnot areálu

Při vymýšlení projektů a jejich následné realizaci bude kladen důraz na to, aby zůstaly zachovány klíčové hodnoty celého areálu a byl plně využit potenciál, který nabízí okolní příroda. „Při vytváření návrhu urbanistického řešení byl klíčový především respekt k historické úloze a funkci této lokality od 19. století. Důležité bylo také zachování klíčových hodnot areálu, což jsou vedle historických objektů také charakteristický terénní reliéf, ekologicky a esteticky významný biotop nebo kvalitní a vzrostlá zeleň,“ uvedl ředitel společnosti Starez-Sport Martin Mikš. Společnost Starez-Sport bude mít v budoucnu celý areál na starost.

Například armádní tělocvična byla postavena už v roce 1847 jako budova měšťanské střelnice. Velký sál byl později využíván pro konání slavností. Dnes má budova funkci tělocvičny, ale už nějakou dobu je nevyužitá. Fotbalové hřiště pro změnu v minulosti sloužilo studentům Univerzity obrany. 

„Ujednáním o převodu pozemků ve vlastnictví Ministerstva obrany na město Brno se otevírá historická možnost opět předmětné území funkčně a provozně scelit v jeden areál, který bude přístupný veřejnosti a bude naplňovat potřeby rekreace a sportovního vyžití návštěvníků všech věkových kategorií,“ doplnil Mikš.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky Pisárky, sportoviště, Brno, Ministerstvo obrany České republiky, pozemek, Anthropos, projekt, Ministerstvo financí České republiky, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevyužívaný vojenský areál v Pisárkách převzalo Brno. Bude z něj sportoviště za tři sta miliónů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.