Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Velké finále participativního rozpočtu Dáme na vás je tady. O vítězných projektech rozhodnou sami Brňané

PR článek

Letos již potřetí Brňané rozhodují o nápadech, které navrhli obyvatelé Brna. Rozhodnout může každý. Hlasovat lze do 29. listopadu.

Do finále třetího ročníku participativního rozpočtu Dáme na vás postoupilo 53 nápadů, které navrhli sami obyvatelé města Brna. O tom, které nápady budou vítězné, rozhodnou opět Brňané. Hlasovat můžete do 29. listopadu. Projekty si lze prohlédnout na stránkách damenavas.brno.cz, kde si občané vyberou, které se jim líbí nejvíce a dají jim svůj hlas.

„Celkem se nám letos sešlo 114 návrhů. Těm následně udělovala podporu veřejnost, pak procházely posouzením proveditelnosti a vyjadřovaly se k nim i dotčené městské části. Ve finále tak lidé vybírají mezi 53 projekty, jejichž celková hodnota – pro zajímavost – překračuje 110 milionů korun,“ popsal vedoucí Kanceláře participace Marco Banti. Vítěznými projekty budou ty, které získají nejvíce kladných hlasů a vlezou se v součtu do částky 35 milionů Kč, která byla pro letošní ročník vyčleněna. 

Jeden z loňských vítězů - veřejné grilovací místo v Novém Lískovci.

Jak hlasovat?

Hlasovat lze elektronicky na webu damenavas.brno.cz nebo pomocí full účtu na brnoid.cz.  Každý občan Brna má k dispozici 5 hlasů kladných a 2 záporné, přičemž jednomu projektu může dát až 2 hlasy kladné a 1 hlas záporný. Průběžné výsledky jsou zveřejňovány, takže hlasující mohou vidět, jak si jejich projekty stojí a jak se jednotlivá pořadí průběžně mění dle přibývajícího počtu hlasujících.

Kdo může hlasovat?

Hlasovat mohou pouze občané Brna, tedy ti, kteří mají trvalý pobyt v Brně a je jim více, jak 18 let. Splnění podmínek se ověřuje vyplněním čísla občanského průkazu a data narození. Zadané údaje jsou srovnány s registrem obyvatel a okamžitě zašifrovány, tak aby nebyla možná jejich zpětná dešifrace; nejsou nikde ukládány. 

Hlasovat mohou také cizinci s trvalým pobytem v Brně. Ale je potřeba ověřit jejich osobní údaje u koordinátorek. Problém je v tom, že cizinci nejsou zavedeni v registru obyvatel a elektronický hlasovací systém nevezme formát povolení k trvalému pobytu. Cizinci s trvalým pobytem v Brně tak nemohou hlasovat přímo přes webové stránky damenavas.brno.cz nebo brnoid.cz (i když zde mají full účet). V případě nejasností může hlasující kontaktovat koordinátorky emailem damenavas@brno.cz nebo telefonicky 542 172 494.

Realizace vítězných projektů loňských ročníku

První ročník brněnského participativního rozpočtu přinesl 16 zajímavých vítězných projektů, ve druhém ročníku zvítězilo 11 projektů. Díky nápadům občanů vznikl třeba taneční altán u Athroposu, byla pořízena rolba pro úpravu ledu na brněnské přehradě, v Řečkovicích byly doplněny stromy v topolové aleji u Zamilovaného hájku, v Novém Lískovci vzniklo veřejné grilovací místo nebo si děti zaskotačí na dobrodružném hřišti v Medlánkách.

Jeden z vítězných projektů loňského roku - rolba na úpravu ledu na Brněnské přehradě.

Vítězné nápady na vypracování projektové dokumentace inspirují město Brno k jejich následné realizaci mimo participativní rozpočet. Příkladem je právě probíhající vybudování cyklostezky k propojení Žebětína a horní části Bystrce dle vypracované projektové dokumentace, která byla vítězným nápadem prvního ročníku Dáme na vás. Nebo v příštím roce plánované postavení rozhledny v oboře Holedná.

O všech realizovaných projektech se dočtete na Dáme na vás. Jaké nápady pro Brno se stanou skutečností po letošku, rozhodnou občané právě v těchto dnech. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky participativní rozpočet, Brno, projekty, návrhy, hlasování, projekt, rozpočet, finále, Brněnská přehrada, Nový Lískovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velké finále participativního rozpočtu Dáme na vás je tady. O vítězných projektech rozhodnou sami Brňané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.