Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Památku boje za demokracii uctili v Brně zástupci města i kraje

Kolem stovky lidí se dnes odpoledne sešlo v Brně u památníku tří odbojů, aby připomněli Den boje za svobodu a demokracii. Mezi nimi byli zástupci města, kraje, Senátu, Poslanecké sněmovny, soudů, městských částí i pamětníci. Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) zdůraznila, že 17. listopad vešel do dějin hned dvakrát, a to v roce 1939 a 1989.

"Před 80 lety se studenti nebáli manifestovat svůj odpor k rozpínajícímu se fašismu a na památku mrtvého kamaráda vyšli do ulic. Někteří za svoji statečnost zaplatili životem," řekla Vaňková. Připomněla tak smrt studenta Jana Opletala, který přišel o život po protinacistické demonstraci v říjnu roku 1939. Situace vedla k dalším represím, zatýkání a popravám studentů a uzavření všech vysokých škol.

Podle Vaňkové nebyla krev studentů prolita nadarmo. "Jejich odkaz chtěli po půl století uctít jiní mladí lidé, kteří se také vydali do ulic. Protest vyústil v další dění, s nímž už si vládnoucí garnitura nedovedla poradit. Listopad 1989 nebyl jen dílem osobností, ale byl i o podpoře lidí na náměstích, v továrnách, nemocnicích, školách, úřadech nebo redakcích. Po tři desetiletí díky tomu žijeme v demokracii, míru a svobodě," řekla Vaňková.

Následovalo pokládání kytic, za Vaňkovou s jejími náměstky následoval hejtman Bohumil Šimek, senátor Jiří Dušek, několik poslanců a také zástupci městských částí, soudů, univerzit a rovněž veteráni a pamětníci. Zazněly i verše Jaroslava Seiferta a státní hymna v podání olomoucké vojenské hudby.

Autoři

Štítky ČR, správa, historie, pietní, 1939, 1989, Brno, Markéta Vaňková, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, ODS, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, Jan Opletal, Jaroslav Seifert, Sametová revoluce, Bohumil Šimek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památku boje za demokracii uctili v Brně zástupci města i kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.