Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Pietní shromáždění na Kounicových kolejích připomnělo oběti nacismu

Pietní akce v areálu Kounicových kolejích dnes připomněla události roku 1939, kdy se na tři roky uzavřely dveře českých univerzit. Členové akademické obce a další přítomní si připomněli všechny, kteří nacistickému režimu podlehli, byli pronásledováni, vězněni nebo mučeni.

Zvěrstva minulosti se nesmí opakovat

Vzpomínková akce Masarykovy univerzity dnes připomněla události roku 1939. Nacisté uzavřeli kromě dalších českých univerzit i tu brněnskou a její studenty a učitele věznili nebo poslali do koncentračních táborů. Z těch už se mnozí z nich nevrátili. Pieta v areálu Kounicových kolejí nepřipomínala jen smutné události, ke kterým před 80 lety došlo, ale zároveň vyjadřovala odpor proti totalitě a závazek neustupovat zlu.

„Uctiť si pamiatku kruto zavraždených kolegov je podstatné preto, aby sme si pripomínali zverstvá minulosti a tým sa dostatočne vystrašili na to, aby sme ich už neopakovali. Obete činov nacizmu a iných režimov potlačujúcich slobodu nám pripomínajú, že sloboda a demokracia nie sú samozrejmosťou. Keď to preženiem, tak ako sa študenti pred osemdesiatimi rokmi ráno zobudili a zčista jasna na nich nemecký vojaci mierili puškami, tak môžeme dopadnúť aj my, pokiaľ si nedáme pozor, nebudeme bdelí a nebudeme hájiť princípy a hodnoty demokracie. Práve preto je dôležité, aby sme nezabudli,“ vyjádřil se ke vzpomínkové akci předesa Studentské komory Akademického senátu Masarykovy univerzity Tomáš Varga.

Ze studenstkých kolejí věznicí

Životy mnoha studentů a učitelů Masarykovy univerzity před 80 lety tragicky poznamenala nacistická okupace. Pietní shromáždení akademické obce Masarykovy univerzity proto připomnělo památku všech, kteří v tomto temném období přišli o život.

„Stojím na tomto místě s rozechvěním a hlubokou pokorou. Na místě poznamenaném nekonečným lidským utrpením a doslova zkropeném krví. Ne nadarmo bylo v souvislosti s Kounicovými kolejemi použito výrazu Golgota Moravy. Toto místo totiž v jistém smyslu představuje posvátné místo. Nejen pro naši univerzitu, ale pro každého člověka milujícícho svobodu. Pro každého demokrata, každého člověka věřícího v masarykovské ideály,“ uvedl ve svém proslovu rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Až do 17. listopadu 1939 sloužily Kounicovy koleje jako domov studentům Masarykovy univerzity. Po rozhodnutí o uzavření českých vysokých škol sem však vtrhlo gestapo a příslušníci SS, kvůli kterým muselo 500 obyvatel kolejí odejít a dalších 173 studentů bylo odvezeno do koncentračního tábora Sachsenhausen. V pozdějších letech byla budova kolejí přeměněna na věznici pod vedením brněnského gestapa. „Do dubna 1945 prošlo touto věznicí více než 35 000 lidí. Pro většinu z nich byly kounicovy koleje přestupnou stanicí do jiných věznic, koncentračních táborů nebo na popraviště,“ dodal Bareš. Přímo v areálu Kounicových kolejí zemřelo v době nacistické okupace 700 až 800 lidí.

Bílá dlaň jako symbol naděje

Pieta začala čtením stovek jmen těch, kteří v Kounicových kolejích přišli o život. Ta přečetli zástupci Studenstské komory Akademického senátu Masarykovy univerzity. Každý z přítomných mohl zapálit svíčku jako vzpomínku či položit věnec nebo kytici na památník. Věnce na památník položil také rektor a děkani jednotlivých fakult Masarykovy univerzity.

„Existují dva zásadní důvody, proč má hluboký smysl připomínat si události z doby před 80 lety a příběhy lidí, kteří zde zahynuli. Prvním je hluboká úcta k utrpení našich bližních a k jejich památce a náš nesmírný obdiv k jejich hrdinství. Druhým důvodem je pak trvalé varování, které zaznívá z příběhů všech umučených a zavražděných. Trvalé varování, že skutečnému zlu je nutné vždy čelit už v jeho počátcích,“ zakončil Bareš.

Otiskem dlaně na černé plátno pak mohli všichni přítomní stvrdit svůj závazek neustupovat zlu a symbolicky tak vyjádřit odpor proti totalitě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michaela Galuszková

Štítky MUNI, nacistická okupace, Kounicovy koleje, Masarykova univerzita, univerzita, koncentrační tábor, Martin Bareš, Schutzstaffel, Temné období, Tomáš Varga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pietní shromáždění na Kounicových kolejích připomnělo oběti nacismu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.