Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tvrdý alkohol a tabák od příštího roku podraží. Za krabičku cigaret zaplatíte až o třináct korun více

Od příštího roku se zvýší spotřební daň na tabákové výrobky, tvrdý alkohol a hazard. Láhev alkoholu tak vyjde až o devět korun více a krabička cigaret až o třináct korun. Změna se netýká piva a vína.

Návrh odsouhlasilo šestadevadesát poslanců

Tabákové výrobky i lihoviny od příštího roku zřejmě podraží. Návrh vlády na zvýšení spotřební daně dnes schválila Sněmovna. Zvýší se také poplatek za vklad do katastru nemovitostí z nynějších tisíc korun na dva tisíce korun. Pojišťovny budou muset v souladu s vládním návrhem zdanit část svých technických rezerv a rezervy budou nově daňově uznatelné jen v menší míře než dosud.

Sněmovna však proti vládnímu návrhu zachovala osvobození od energetické daně u plynu určeného pro vytápění v domovních kotelnách.

Vládní návrh na zvýšení daní nyní dostane k projednání Senát, ale je velmi pravděpodobné, že ho vrátí zpět Sněmovně. Ve Sněmovně jeho projednávání prodlužovaly rozsáhlé kritické projevy opozice, kterou za to vláda obvinila z obstrukcí. Závěrečné hlasování se nakonec uskutečnilo předevčírem v podvečer. Pro schválení balíčku hlasovalo šestadevadesát poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Poslanci ODS a TOP 09 opustili před hlasováním jednací sál, nehlasovali ani poslanci KDU-ČSL.

Půllitr tvrdého alkoholu vyjde o devět korun dráž

Vláda návrh na zvýšení spotřební daně obhajuje omezením dopadů účinků návykových látek na zdraví obyvatel. Mezi její argumenty patří i to, že vzhledem k růstu příjmů jsou cigarety i alkohol více dostupné. Opozice ji obviňuje z toho, že jí jde jen o hledání peněz do státního rozpočtu.

V případě půllitrové láhve čtyřiceti procentního alkoholu vzroste spotřební daň z nynějších sedmapadesáti korun na 64,50 Kč. Unie výrobců lihovin už dříve uvedla, že v takovém případě zdraží láhev o 9,10 Kč. Piva ani vína se zvýšení sazeb netýká.

Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly podle návrhu stoupnout příští rok zhruba o deset procent. Podle ministerstva financí bude růst u minimální sazby 5,4 koruny na krabičku cigaret, tabákové firmy ale předpokládají zvýšení daňové zátěže na krabičku o dvanáct až třináct korun.

Pojišťovny musí zdanit část svých technických rezerv

Zdanění části technických rezerv pojišťoven a nová pravidla pro jejich daňovou uznatelnost patřily mezi nejvíc kritizované části vládní předlohy. Nově mají být daňově uznatelné jen do výše, kterou stanoví evropská směrnice Solvency II. Podle dřívějšího vyjádření asociace by šlo o jednorázový náklad kolem deseti miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) opakovaně argumentuje tím, že ruší nesystémovou výjimku pro jeden sektor, kterou jiný sektor podnikání nemá. Platba bude rozdělena do dvou let. Upozorňovala i na to, že pojišťovny věděly předem, že vláda něco takového navrhne.

"Vláda si ale nakonec předem vybere a utratí prostředky, které by byly stejně z větší části zdaněné v budoucnu, navíc tím vědomě snižuje daňové příjmy dalších vlád. Je to určitý signál pro naše akcionáře," uvedl v tiskové zprávě předseda České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Sněmovnou prošlo i zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí na dvojnásobek. Vláda ho obhajuje inflací a vyšší administrativní náročností při správě a ochraně nemovitostí. Opozici se nepodařilo prosadit jeho zachování.

Zdanění hazardu stoupne na pětatřicet procent

V případě zdanění hazardu se sazby zdanění loterií podle schválené podoby předlohy zvyšují z nynějších třiadvaceti procent až na pětatřicet procent. Sazby zdanění ostatních druhů hazardu, třeba z automatů nebo tombol, zůstávají na dosavadní úrovni. Hráči budou zdaňovat výhry až od jednoho milionu korun. Vláda původně navrhovala limit sto tisíc korun. Bude platit srážková daň pro loterie, tomboly a účtenkovou loterii. U ostatních druhů hazardu bude možné uplatnit proti příjmům z výhry pouze vklad.

Vládní předloha zavádí osvobození od daně z nemovitostí u ploch, které souvisí s ochranou životního prostředí a ochranou krajinných prvků, tedy například tzv. remízky.

Občanským demokratům se opět nepodařilo prosadit zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Neprošel ani další z jejich návrhů zvýšit hranici pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty z nynějšího milionu na dva miliony korun. Sněmovní většina nepřijala ani různé opoziční návrhy na zvýšení daňových slev na poplatníka.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky alkohol, spotřební daň, zdražení, cigarety, cigareta, hazardní hra, Poslanecká sněmovna ČR, ODS, ANO 2011, Senát Parlamentu ČR, Alena Schillerová, Jan Matoušek, ČSSD

Tvrdý alkohol a tabák od příštího roku podraží. Za krabičku cigaret zaplatíte až o třináct korun více  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.