Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Brno chce snížit množství odpadu

V posledním týdnu Brno schválilo dva projekty, které by Brňanům měli pomoci snížit množství vyprodukovaného odpadu.

Produkce odpadů v Brně by se díky dvěma chystaným projektům měla snížit o 1 600 tun ročně. Brňanům bude nově k dispozici tři tisíce kompostérů nebo sběrná střediska, kam mohou zanést starý nábytek. Ten se odtud rozdělí potřebným a získá tak šanci na druhý život, zároveň se sníží objem odpadu. Oba projekty město výjdou na více než 10 miliónů korun.

Kompostéry do každého bytu

Pro Brňany bude nakoupeno celkem tři tisíce kompostérů, o které si budou moci v průběhu příštího roku požádat a následně vyzvednout ve společnosti Sako. Díky tomu si biologicky rozložitelný odpad budou zpracovávat přímo doma uživatelé kompostéru a nezatíží tak komunální odpad.

Momentálně Brno prodává ve spolupráci se společností Sako Brňákům kompostéry za třetinovou cenu. Po dobu projektu však budou mít zájemci kompostéry v bezplatném nájmu a po jeho skončení přejdou do jejich vlastnictví. 

Projekt RE - USE

Další chystaným je pokračování projektu Druhý život (RE-USE), který podporuje opětovné využití starých, ale stále funkčních věcí, které už doma lidé nepotřebují. Byl zahájen již v roce 2016 a od té doby vzniklo po celém Brně dohromady šest sběrných středisek, kam mohou lidé zanést nebotřebné drobnosti.„Brňané tak mohou prodloužit životní cyklus věcem, které jinak bezmyšlenkovitě končí v popelnicích,“ uvedl radní pro oblast investic David Grund.

Město také pořídí svozové vozidlo, díky kterému bude možno navýšit množství sváženého nábytku. Ten pak bude odvezen do centrálního skladu a rozdáván třeba do sociálních bytů. Zatím budou vybavena kontejnery projektu RE-USE tři sběrná střediska, kam lidé mohou věci zavézt.

Možství odpadu by se mohlo snížit o stovky tun

Celkové náklady obou projektů budou  přes 10 miliónů korun, ale 85 % výdajů by měla pokrýt dotace z Ministerstva životního prostředí. Město by pak mělo na projekt ze svého rozpočtu vyčlenit 1 562 100 korun. 

Vidina přínosu projektů je však velká. „Biologicky rozložitelný odpad bude v rámci projektu zpracováván přímo uživateli kompostéru. Nábytek a staré funkční věci budou navráceny do oběhu. Nestane se z nich tedy odpad. Produkce komunálního odpadu od občanů by se tak měla celkově snížit o téměř 1 600 tun ročně,“ přiblížil David Grund. 

Oba projekty také navazují na předchozí spolupráci s firmou Sako a výsledky projektu Předcházení vzniku odpadů v Brně.„Výsledky projektu na předcházení vzniku odpadu vnímáme velmi pozitivně. Mezi občany bylo distribuováno několik tisíc kompostérů a tato možnost se setkala s velkým zájmem. Cílem je podpořit správné nakládání s biologicky rozložitelnými odpady a kompostování jako nejvhodnější způsob jejich využití,“ vyjádřil se mluvčí společnosti Sako Martin Drozd.

Dodal také, že od další fáze projektu si slibují především poskytnutí dalších kompostérů do brněnských zahrad a vnitrobloků a také podporu předcházení vzniku odpadu, které podle současné legislativy stojí na vrcholku pyramidy nakládání s odpady.

Autoři | Foto MMB, SAKO, pixabay.com

Štítky Brno, projekt, odpad, kompostoviště

Brno chce snížit množství odpadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.