Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brněnští strážníci vrací díky čipům zatoulané psy přímo majitelům

Díky čipům vracejí strážníci v Brně zatoulané psy přímo majitelům bez toho, aniž by psi museli do útulku. Takto vrácených psů od roku 2009 přibylo asi o 70 procent. Řekl to Pavel Šoba z tiskového oddělení strážníků. Psi musí být označeni elektronickým čipem od ledna 2020 povinně.

Čtečku čipů začala odchytová služba strážníků využívat právě v roce 2009. Díky mikročipům strážníci tehdy vrátili jejich majitelům přímo z místa nálezu 189 psů. Loni už to bylo 324 psů, tedy zhruba o 70 procent více. Počet je zhruba stejný jako v roce 2017.

„Jestliže se nepodaří podle čipu určit majitele hned na místě nálezu, pes je dovezen do útulku. Pracovnice pak vždy procházejí několik větších databází. Pokud v nich čip přijatého psa nenajdou, nahlížejí ještě do vlastních záznamů, vytvořených v průběhu minulých let. I tato podpůrná aktivita už v mnoha případech pomohla k navrácení psů jejich majitelům," uvedl Šoba. Doplnil, že nepovede-li se majitele psa ani takto dohledat, zvíře zůstává v útulku a čeká, až se majitel ozve.

„Ze zkušeností víme, že čipem je označen zhruba každý druhý pes, se kterým se strážníci setkají. Významně to zlepšuje šanci na okamžité vrácení majiteli. Zvířata tak nemusí trávit byť třeba jen jednu noc v jim neznámém prostředí. Samozřejmě je zapotřebí, aby majitel čip zaregistroval v některém z dostupných registrů a vyplnil kontaktní údaje," uvedl už dříve vedoucí útulku městské policie Jaroslav Bohanes.

Útulek městské policie přijme 500 pejsků ročně

V loňském roce přijali pracovníci útulku městské policie 500 psů. Z toho pro 227 zvířat se dostavil jejich majitel a pro 262 psů se podařilo najít nový domov. Letos do útulku přijali dosud 315 psů, majitelé se dostavili pro 155 z nich. Pro 106 psů se našel nový domov.

Psi na území ČR musí být označeni mikročipem od roku 2020 povinně, jinak bude jejich očkování proti vzteklině bráno jako neplatné. Aby majitel psa splnil všechny povinnosti, které mu zákon ukládá, musí kromě očipování psa také číslo mikročipu zapsat do očkovacího průkazu nebo pasu psa. Za psa bez označení bude hrozit ve správním řízení krajské veterinární správy pokuta až 20.000 Kč.

Výjimku mají pouze psi označeni jasně čitelným tetováním, které bylo provedeno před 3. červencem 2011, a štěňata do doby prvního očkování proti vzteklině, které se provádí zhruba v půl roce.

Autoři | Foto MP Brno

Štítky čipování, zatoulaní psi, strážníci, Brno, pes, obecní policie

Brněnští strážníci vrací díky čipům zatoulané psy přímo majitelům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.