Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Více než dvě stě brněnských strážníků dohlíží na hřbitovech. V noci používají dokonce i noční vidění

Více než dvě stě strážníků v období Dušiček bude dohlížet na brněnské hřbitovy. Pořádek zajistí časté kontroly, služební psi, ale také kvalitní technika.

Nejvytíženější je Ústřední hřbitov

Nejvíce strážníků se prostřídává na Ústředním hřbitově, který navštěvují tisíce lidí. Hlídky dohlížejí na pořádek po celý den, ale také v noci po skončení provozní doby. Navíc je areál pod neustálým dohledem skrze kamerový systém.

Krom Ústředního hřbitova strážníci dohlížejí také na zbylých deset brněnských hřbitovů. Návštěvníci tedy potkají hlídky v Králově Poli, Řečkovicích, Jehnicích i Žebětíně. Na jihu města se posílené kontroly dotknou Slatiny a Tuřan, strážníci se zaměří i na Židenice, Líšeň, Komín a Soběšice,“ doplňuje mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Pořádek zajišťují i čtyřnozí strážníci

Strážníkům napomáhá technika, ale také dobrý sluch a čich služebních psů. „Díky moderním dalekohledům pro noční vidění mají strážníci perfektní přehled o situaci i za tmy. V potemnělém a členitém terénu je možné je využít i při pronásledování pachatele,“ dodává ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Nejčastějšími případy jsou krádeže květinové výzdoby, nebo odložené kabelky. „Kabelky a další osobní věci by lidé neměli pouštět z dohledu ani při zvelebování hrobů. Stejně tak mohou nenechavci využít okamžiku, kdy odložené předměty návštěvník hřbitova zanechá bez dozoru a odejde například napustit vodu do vázy,“ vysvětluje Ghanem. Mimo jiné se také strážnici zaměřují i na plynulost dopravy.

Staré známé heslo – Auto není trezor

Riziko krádeže nehrozí jen na samotných hřbitovech, ale také na parkovištích poblíž hřbitovů. „Doporučujeme, aby si občané před opuštěním vozidla všechny své věci uložili do zavazadlového prostoru a nenechávali na sedadlech ani v odkládacích plochách vozidla žádné cenné věci,“ říká mluvčí policie Lenka Koryťáková.

Autoři | Foto MPB

Štítky strážníci, Dušičky, hřbitpv, dohled, kamery, noční vidění, hřbitov, Ústřední hřbitov, Královo Pole, Řečkovice, Jehnice, Žebětín, Slatina, Židenice, Líšeň, Soběšice

Více než dvě stě brněnských strážníků dohlíží na hřbitovech. V noci používají dokonce i noční vidění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.