Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pejsků v útulcích je pořád hodně. Rodinu však najdou jen někteří

Spousta lidí stále zastává názor, že je psa lepší koupit od majitele než adoptovat z útulku. V útulku sice není jisté, čím si pejsek prošel nebo kolik mu je přesně let, ale jakou záruku dává například majitel množírny?

Přesné číslo zvířat v útulcích není známo. Státní veterinární zpráva jich v minulém roce zkontrolovala kolem čtyř tisíc, jenže počty zvířat umístěných v útulcích se pohybují v desetitisících. Proti přeplněným útulkům se snaží bojovat i vláda, která před začátkem léta schválila novelu zákona o zákazu množíren.

V Útulku pro zvířata městské policie Brno bývá poslední rok pravidelně kolem 30 až 50 pejsků a 20 koček. „Není už to ovlivněné jako dřív třeba kvůli Vánocům, létu a podobně. Samozřejmě byly i doby, kdy jsme měli tady v útulku i 120 pejsků, ale teď už je to po většinu roku stejné,“ uvedl jeden z pracovníků útulku.

A co až vyrostou?

Lidé si často pořizují roztomilá štěňátka psů a později, když odrostou, tak neví, co si s nimi počít. Většina těchto pejsků pak končí právě v útulcích. Stejně to je i v  případě množíren, které se soutředí prvotně na výdělek.

Štěňátka, která si pak nikdo nekoupí končí v útulcích nebo na ulici. „V dnešní době seženete v útulku téměř jakékoliv plemeno nebo jeho křížence. Svými penězi tak můžete podpořit útulek, který psům pomáhá a ne množírnu, která si na tom tvoří byznys a psi jsou chováni ve špatných podmínkách, není jim poskytnuta základní veterinární péče. Nakonec nemáte ani tak záruku daného plemene a zdraví,“ tvrdí Veronika Laťoková, která před pár měsíci adoptovala z útulku tří měsíční štěňátko.

Chcete nás?

Útulky se snaží dostat své pejsky do povědomí všemožnými způsoby. Na začátku října například proběhla v Brně akce s názvem Chcete nás? Cílem bylo najít alespoň některým z pejsků umístěných ve 13 přihlášených útulcích nový domov. „Konkrétně výstavu s názvem Chcete nás jsme pořádali potřetí. Její součástí je i promenáda adopťáků a letos se jí zúčastnilo 58 psů. V předchozích dvou letech byla výstava s promenádou vždy jednou za rok. Letos v červnu se navíc v podobném duchu nesla i charitativní část akce Moravský psí den,“ říká Andrea Černá ze spolku Dočasky, kde poskytují dočasnou péči pejskům bez domova.

Ze začátku je přece práce s každým

Novou rodinu po umisťovací výstavě Chcete nás získalo jen 15 pejsků ze 42 přihlášených. Někteří lidé totiž mají obavu z toho, že u pejsků z útulku není nikdy jisté čím si mohli projít a jak by se v budoucnu mohli zachovat. „Přijde mi, že skoro každý útulkáček má takové něco, s čím má nový majitel ze začátku starosti, ale když se s tím poperete a společně to překonáte, tak zažijete druhou stranu mince. Nezažila jsem jiného psa, který by byl tak hrozně rád, že může být s námi a jen tak se přitulit. Nechce žádné mňamky nebo hračky, ale prostě jen být s námi a miluje nás nejvíc co to jde,“ dodává Veronika Laťoková.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pes, množírna, Brno, výstava, Andrea Černá, Vánoce

Pejsků v útulcích je pořád hodně. Rodinu však najdou jen někteří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.