Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O víkendu nás čeká změna času. Podle vědců je 'zimní' čas nejlepší

O nadcházejícím víkend nás opět po půl roce čeká změna času. Z letního budeme přecházet na středoevropský, kterému se jinak říká i zimní. Česká republika musí do dubna příštího roku rozhodnout, zda trvale zavede letní nebo zimní čas. Debata vědců se zákonodárci na Ministerstvu dopravy dnes skončila jasným závěrem: nejlepší je přirozený, středoevropský čas. 

Letní čas je ještě horší, než zůstat u střídání. Nejzdravější a přirozenou variantou je trvalé zavedení středoevropského času, nesprávně označovaného „zimní“ čas. To zaznělo na semináři, které uskutečnilo Ministerstvo dopravy a kterého se zúčastnili čeští i evropští zákonodárci, zástupci profesních svazů a komor, odborných institucí a zejména vědci z Akademie věd České republiky. Ti přednesli výsledky svých dlouholetých studií. 

Do dubna se musíme rozhodnout

Zadání z Evropského parlamentu z letošního března je jasné: na evropských hodinkách se musí přestat měnit čas již v roce 2021. Názor každého členského státu musí zákonodárci vyslovit do dubna příštího roku. 

„Volba je jednoznačná, vlastně nechápu, proč se o tom diskutuje a proč už dávno nemáme na hodinkách standardní středoevropský čas. Posouvání je totiž škodlivý relikt z minulosti,“ uvedl senátor Jiří Dušek, který se semináře zúčastnil.

Vědci odhadují, že přímo v České republice se díky letnímu času „uspoří“ 0,058 % energie, tedy 36 000 MWh, v dnešních cenách 50 milionů korun. Odborné studie také ukazují, že bychom měli maximální možnou dobu pobývat v denním světle. Pro kvalitu lidského života je pak zásadní tzv. intenzivní, ranní světlo, které „seřizuje“ centrální hodiny v našich mozcích a reguluje tak všechny ostatní „hodiny“ v našich orgánech, jako jsou játra, srdce plíce nebo slinivka.

Letní čas prodlouží v zimě život ve tmě

A proč vědci nedoporučují přiklonit se k letní variantě? Pokud bychom po celý rok zůstali u letního – sociálního – času, v zimních dnech bychom ranní pobyt ve tmě ještě prodloužili. To by vedlo k nespavosti významné části našich obyvatel, pozorovali bychom dopad na psychiku člověka, narušení metabolismu, vč. obezity, zřejmě i zvýšeného rizika některých nádorových onemocnění. Podle Aleny Sumové z Fyziologického ústavu Akademie věd by trvalé zavedení letního času bylo horší než stávající střídání.

Jediný správný je tedy – přírodní – standardní středoevropský čas, kdy je den symetrický a Slunce v poledne nejvýš nad obzorem. Česká republika, která leží na 15. poledníku, má k tomu ideální polohu. 

„Chci věřit, že dnešní debata na Ministerstvu dopravy konečně dala jasně najevo, že nemáme příliš prostoru pro lavírování a je na čase, abychom o tak jasné otázce definitivně rozhodli. Mrzí mě, že se na celoevropské úrovni plácáme v administrativních a právních diskuzích a přitom rozhodnutí je tak snadné,“ dodal Jiří Dušek.

Chtěli byste zachovat celoročně zimní čas nebo letní?

Celkem hlasovalo1634 čtenářů

Foto pixabay.com | Zdroj s použitím TZ

Štítky změna času, čas, letní čas, středoevropský čas, střídání, odborníci, Ministerstvo dopravy České republiky, Česko, Jiří Dušek, Akademie věd České republiky, Evropský parlament, Fyziologický ústav Akademie věd České republiky, Slunce

O víkendu nás čeká změna času. Podle vědců je 'zimní' čas nejlepší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.