Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Archeopark Pavlov vystavuje zřejmě nejstarší mapu světa

Pouhých šest dní bude Archeopark Pavlov na Břeclavsku vystavovat pravděpodobně nejstarší mapu na světě, 30.000 let starý Kel z Pavlova, prozradila vedoucí Archeoparku Zuzana Havlická. Výstava bude pro veřejnost otevřena dnes a v neděli a pak další prodloužený víkend.

„Kel z Pavlova byl nalezen v roce 1962 a několik měsíců po jeho nálezu se přišlo na to, že je na něm rytina, která odpovídá schematické mapě okolí. Pokud je tato interpretace rytiny v mamutím klu správná, jednalo by se o nejstarší dochovanou mapu na světě," uvedla Havlická.

Vystavený 40 centimetrů dlouhý kel doprovázejí informační panely o nálezu, pavlovské archeologické lokalitě i podobných nálezech ve světě.

Originální kel příliš často k vidění není, naposledy byl před šesti lety zapůjčen do Londýna na výstavu o umění doby ledové.

Kel bude vystaven od sobotního Mezinárodního dne archeologie, který připadá na třetí sobotu v říjnu, a v neděli 20. října. Přes týden bude expozice uzavřena a lidé do ní zase mohou od 25. do 28. října. Archeopark pro každý rok vybírá některý z pravěkých originálů, loni to byla Petřkovická venuše.

Komentované prohlídky v archeoparku jsou na sobotu 19. října naplánované na 10:00, 12:00 a 14:00. I když kel bude vystaven ještě dalších pět dní, pouze tuto sobotu je vstup na výstavu zdarma.

Autoři | Foto Archeopark Pavlov

Štítky Archeopark Pavlov, nejstarší mapa, kel, Pavlov, okres Břeclav, doba ledová, mapa světa, Londýn

Archeopark Pavlov vystavuje zřejmě nejstarší mapu světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.