Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Šiřitelé nenávistných příspěvků na internetu spoléhají na anonymitu. V tom se mýlí, varuje nejvyšší státní zástupce

Anonymita internetu je často jen zdánlivá a pisatelé nenávistných příspěvků by měli vědět, že jsou dohledatelní a mohou nést zodpovědnost. Na konferenci Nenávist na internetu to dnes řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Zmínil, že nejčastějším terčem předsudečné nenávisti na českém internetu jsou stále Romové, přibývá verbálních útoků na muslimy a Židy.

O tématu je podle Zemana nutné mluvit, včetně medializace odsuzujících rozsudků. Drtivá většina verdiktů byla vynesena nad muži, jen malá část jsou recidivisté, většinou šlo o "obyčejné lidi", zjistila Kancelář veřejného ochránce práv při analýze soudních rozhodnutí.

Právo platí i na internetu, všichni jsou dohledatelní

„Lidé by měli vědět, že internet není anonymní, a to, co tam napíší, že to tam zůstane, že to je dohledatelné a že za to mají odpovědnost, mnohdy i tu trestní," řekl Zeman. „Veřejnost musí být informována o tom, že právo platí i na internetu," uvedla ombudsmanka Anna Šabatová.

Nenávist je nemoc současné doby

Nenávistné výroky neboli hate speech označil Zeman za nemoc současné doby, kterou je třeba léčit, jinak může postoupit do dalšího stadia a vést k podobným činům, jako byl nedávný útok na synagogu v Halle. Při postihování nezákonných projevů nenávisti na internetu musí policie a žalobci podle Zemana uplatňovat nové metody a přizpůsobit se charakteristikám online prostoru.

Represe ale není podle Zemana jediným lékem, spíše krajním řešením. Důležitá je prevence, osvěta, působení v rodinách i školách. Podle ombudsmanky by měli projevy nenávisti kategoricky odsoudit lidé, kteří mají společenskou odpovědnost - politici či vědci.

„Je málo problémů naší doby, které by mě znepokojovaly tak jako šíření nenávisti na internetu," uvedla Šabatová. „Masovost a částečná anonymita svádí k tomu, že lidé vychrlí výroky tak odporné a nehumánní, až se tají dech," řekla na konferenci. Nenávist podle ní ovlivňuje klima ve společnosti. Vyjádřila obavu o mladou generaci, která by mohla nenávistné výroky brát jako normu.

Byl jsem zděšen mírou vulgarity a zloby, prohlásil předseda Ústavního soudu

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský popsal svůj šok po otevření diskuse pod článkem na webu seriózních novin. „Nikdy předtím jsem neviděl ani neslyšel tak koncentrovanou zlobu, vulgarity, urážky, útoky na nejintimnější stránku lidské osobnosti, oplzlosti, polopravdy a lži, to vše promíchané v jedovaté bažině anonymních diskutérů," řekl Rychetský.

Zdůraznil, že nenávidí cenzuru. Je však podle něj potřeba hledat prostředky, jak na jedné straně hájit právo jedince vyjádřit své názory, na druhé straně zabránit šíření názorů propagujících rasismus, xenofobii a všechny formy nenávisti.

„Existuje právo nenávidět? Máme svobodu k tomu, abychom byli zlí? Pokud se lze bránit, tak jakými prostředky a jakou silou?" uvedl Rychetský. Doplnil, že právo podle něj zaostává za technologickým rozvojem „o několik koňských délek".

Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková podle vlastních slov sama čelila nenávistným útokům po některých rozhodnutích. Lidé jí psali, že uhoří v pekle, anebo jí přáli znásilnění. Obecně se Šimáčková domnívá, že nenávistných výroků se často dopouštějí lidé frustrovaní, nešťastní. „Je nutné se zabývat důvody jejich frustrace," uvedla.

Podle Šimáčkové je úkolem pro stát i právní profesionály, aby vyjasnili hranice trestného projevu. Ne každý nepřípustný či nevhodný projev je totiž důvodem k trestnímu stíhání. Je třeba zvýšit povědomí o tom, kudy vede hranice nezákonnosti, o čem je možné debatovat, a co už bude kriminalizováno, řekla Šimáčková.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Internet, sociální sítě, nenávistné příspěvky, právo, stíhání, Pavel Zeman, Kateřina Šimáčková, Pavel Rychetský, Anna Šabatová, státní zástupce

Šiřitelé nenávistných příspěvků na internetu spoléhají na anonymitu. V tom se mýlí, varuje nejvyšší státní zástupce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.