Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vláda schválila návrh zákona o Sčítání 2021, formulář budou moct lidé vyplnit i online

Vláda schválila návrh Zákona o sčítání lidu, domů a bytů 2021, které se bude konat na jaře roku 2021. Ke sčítání budou využity i online formuláře, počet zjišťovaných otázek se zmenší na polovinu.

Množství zjišťovaných otázek se sníží o polovinu

Návrh o sčítání lidu, domů a bytů 2021 schválila minulý týden vláda. Sčítání se uskuteční na jaře roku 2021, Český statistický úřad se bude snažit o co největší zjednodušení procesu. „Díky spolupráci s ministerstvy a dalšími úřady se nám podařilo snížit počet zjišťovaných údajů o polovinu. Občanům chceme také nabídnout co největší komfort a tedy možnost sečíst se online prostřednictvím počítače či mobilu,“ popsal předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. Občané tedy během celého procesu nemusí jakkoliv komunikovat s úřadem.

Občané se budou moct sečíst i online

Sčítání lidu, domů a bytů se v Česku pořádají v téměř pravidelných intervalech po deseti letech od roku 1869. Naposledy se sčítání uskutečnilo na jaře 2011. „Sčítání je bezpochyby největším a nejnáročnějším projektem Českého statistického úřadu. Samotná jeho příprava trvá několik let a podílí se na něm stovky lidí,“ vysvětlil Rojíček.

Sčítání v roce 2021 nově využije i moderní technologie. „Mezi hlavní principy Sčítání 2021 patří maximální využití existujících administrativních zdrojů dat, efektivní využití moderních technologií a zajištění ochrany a bezpečnosti získaných dat,“ přiblížil tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Důraz bude kladen především na online vyplňování formulářů. Papírovou verzi budou vyplňovat pouze ti, kteří možnost sečtení se přes internet nevyužijí.

Oproti předchozímu sčítání bude projekt o 22 % levnější

Oproti sčítání z roku 2011 bude sčítání 2021 téměř o 22 % levnější a zapojí se do něj menší počet zaměstnanců. Výsledná data budou veřejně k dispozici, zároveň ale výsledky podléhají přísné ochraně a ve všech fázích sčítání bude Českým statistickým úřadem kladen důraz na bezpečnost a ochranu zjištěných dat.

Autoři | Foto ČSÚ

Štítky sčítání, obyvatelé, SLDM, 2021, sčítání lidu, Český statistický úřad, jaro, Marek Rojíček, Jan Cieślar, Česko

Vláda schválila návrh zákona o Sčítání 2021, formulář budou moct lidé vyplnit i online  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.