Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Počasí vínu přeje. Letošní sezóna by mohla být vynikající, říká odborník

Počasí pomohlo, když bylo třeba. Vysoké teploty ze začátku léta a chladnější konec prázdnin znamená podle odborníka z Mendelovy univerzity mimořádně dobré podmínky pro víno. Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství  Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity tak předpovídá sezónu vynikajících vín.

„Na rozdíl od loňského horkého roku letos počasí vinařům vyloženě přálo a na základě průběhu počasí a stavu vinic je možné očekávat vynikající ročník po všech stránkách," prohlašuje Pavloušek. Velkou výhodou byl podle něj zcela optimální fenologický vývoj révy vinné. Také počasí příznivě působilo na vývoj cukrů, kyselin a aromatických látek, tedy všech klíčových parametrů kvality.

Pro kvalitu hroznů je nejdůležitější září a říjen

„Všechna fenologická stádia letos nastupovala v termínech, které odpovídají obvyklým dlouhodobým průměrům," uvádí Pavloušek. V některých stádiích vegetace prý docházelo také k mírnému opoždění, což se nakonec ukázalo jako velmi výhodné.

„Je dobré si stále uvědomovat, že hrozny mají zaměkat v červenci a srpnu a mají dozrávat v září a říjnu. Jak ukázal i rok letošní, právě září a říjen nabízí nejlepší počasí pro zajištění kvalitní vyzrálosti hroznů," dodal.

Rok 2018 byl velmi kritický z pohledu vývoje kyselin, které se snižovaly k minimálním hodnotám. Letošní rok je v tomto směru daleko příznivější a podle Pavlouška by se dalo v nadsázce říct, že „počasí pomohlo, když bylo třeba".

Vývoj kyselin nejvýrazněji ovlivňují vysoké teploty během zrání hroznů. Dlouhé období vysokých teplot v roce 2018 způsobilo velmi výrazný pokles kyseliny jablečné. „Letos naopak nebyly během zrání hroznů teploty výrazně vysoké a v hroznech je i nyní vyšší až optimální obsah kyseliny jablečné," vysvětluje Pavloušek.

Denní teploty ovlivňují cukernatost, noční zase kyseliny

Dalším velmi důležitým faktorem, který ovlivňuje obsah kyselin, je průběh denních a nočních teplot a také případné dešťové srážky. Během zrání hroznů mají noční teploty obvykle malý vliv na cukernatost, ale výrazný vliv na kyseliny, aroma a antokyanová barviva. „Nižší noční teploty se letos projevily v pravý čas a kyseliny proto zůstaly v hroznech na dostatečné úrovni. To vedlo k optimálním podmínkám pro svěží chuť bílých vín a mikrobiální stabilitu růžových a červených vín," popisuje Pavloušek.

Počasí nahrávalo aromatickým látkám, ty jsou základem bílých vín

Letošní počasí bylo podle Pavlouška také velmi příznivé pro vývoj aromatických látek. Ty jsou základem kvality bílých vín. Teplé počasí a zejména teplé noci nevytváří pro vývoj aromatických látek optimální podmínky. „Potvrzení této skutečností si všichni jistě pamatují z roku 2018, kdy u bílých hroznů sklizených během srpna a počátku září, byla aromatická kvalita velmi nízká," doplnil Pavloušek.

„Při pohledu do vinice je možné pozorovat vynikající potenciál aromatické zralosti u většiny bílých odrůd. Ukazatelem aromatické kvality je barva slupky a také chuťové vlastnosti bobule. Například Ryzlink vlašský vykazuje pozitivní aromatický vývoj i na různých lokalitách," vysvětluje Pavloušek.

Dobrá kvalita bílých hroznů, velmi dobrá úroveň obsahu alkoholu u červených vín

Na našich vinicích můžeme podle Pavlouška očekávat velmi dobrou kvalitu hroznů bílých odrůd napříč vinařskými terroir. Pro zrání modrých odrůd jsou příznivější stabilní teplotní podmínky. Denní teploty se i v posledních dnech září stále pohybovaly blízko 20°C a průběh počasí i pro zrání modrých odrůd byl tak velmi příznivý. Průběh teplot také pozitivně působí na vývoj cukernatosti u modrých odrůd. Je proto podle Pavlouška možné očekávat velmi dobrou úroveň přirozeného obsahu alkoholu u červených vín.

„Vývoj cukrů, kyselin, aromatických a fenolových látek je velmi příznivý a proto můžeme očekávat vynikající ročník," uzavírá odborník

Foto pixabay.com | Zdroj s použitím TZ

Štítky víno, počasí, kvalita, úroda, mendelu, hrozen, kyselina, Mendelova univerzita v Brně

Počasí vínu přeje. Letošní sezóna by mohla být vynikající, říká odborník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.