Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Špitálka se promění na chytrou nízkoenergetickou čtvrť

V projektu chytré čtvrti Špitálka radní schválili další postup spolupráce města Brna a Teplárny Brno. Nyní jsou veškeré informace dostupné na nově vytvořeném webu.

Chytrá nízkoenergetická čtvrť

Na celém projektu se momentálně pracuje už dva roky v rámci evropského projektu RUGGEDISED. Cílem je proměnit západní část brněnských tepláren v lokalitě Špitálka na chytrou nízkoenergetickou čtvrť.  Teď je hlavním cílem zpracování investičního plánu do budoucna, aby se mohla výstavba realizovat.  

„V současné době není tato část města v příliš dobré kondici. Je zde mnoho nevyužitých výrobních prostor, garáží i zanedbaných prostranství. Celá lokalita je těžko prostupná. Vzhledem k atraktivní poloze i historickému kontextu je to stav, který máme v plánu změnit. Chceme této části města znovu vdechnout život,“ říká druhý náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Využít nevyužité, než stavět na zelené louce

Cílem Brna není stavět úplně nová prostranství, ale spíše oživit dlouhodobě nevyužívané pozemky a nemovitosti, tzv. brownfieldy. „Proto přebudujeme nevyužívaný areál tepláren a okolí na chytrou čtvrť, která bude novou tváří Brna. Toto území se skvěle hodí pro nové byty, prostory pro podnikatele a start-upy, ale také restaurace a další podniky,“ doplňuje radní pro územní plánování Filip Chvátal.

V minulosti už proběhla soutěž o nejlepší urbanistická návrh. Jednalo se o návrh pro celou západní oblast Špitálky o rozloze takřka 25 hektarů. Soutěžilo šestadvacet návrhů z tuzemska a ze zahraničí. Soutěž byla vyhlášena loni v říjnu. Letos v březnu se zveřejnily výsledky a první tři výherci dosáhli na výhru až půl milionu.

„Soutěž byla velmi dobře připravená a splnila svůj cíl, přinést řešení na proměnu nevyužívané části průmyslového areálu tepláren, kde by měla vyrůst živá městská čtvrť se smíšenou výstavbou. Je to jeden z prvních kroků k oživení širšího území kolem ulic Špitálka, Křenová a Cejl a zároveň příklad toho, jak je možné využít další brownfieldy v centru města,“ vysvětluje primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Výstavba by měla začít po roce 2023

V současné době se zpracovává územní studie. V příštím roce se bude zpracovávat kompletní architektonický návrh, který povede ke změně Územního plánu města Brna. Po roce 2023 se začne s výstavbou.

Projekt je součástí velkého evropského projektu, jehož se účastní šest evropských měst včetně Brna. Tato města spolupracují na zlepšení kvality života ve městech. „Nová městská čtvrť nabídne bydlení pro tři až čtyři tisíce obyvatel, nové pracovní příležitosti i služby, zároveň to bude atraktivní lokalita v docházkové vzdálenosti historického centra,“ říká náměstek primátorky Petr Hladík.

Autoři | Foto Aulík Fišer architekti

Štítky Špitálka, chytrá čtvrť, nízkoenergetická čtvrť, Brno, projekt, stavba, Teplárny Brno, soutěž, Tomáš Koláčný, Petr Hladík, Markéta Vaňková

Špitálka se promění na chytrou nízkoenergetickou čtvrť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.