Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brno kvůli vyšším nákladům ukončilo dva projekty obyvatel

Brno ukončilo dva projekty z participativního rozpočtu, kam dávají návrhy obyvatelé města. Nápady se týkají úprav bývalého vojenského objektu v Lerchově ulici. Důvodem k jejich ukončení je to, že náklady by překročily předpokládanou výši. Náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti) ČTK řekl, že je to poprvé, co město nějaký takový projekt ukončilo. Brno letos umožňuje lidem podílet se na investicích města potřetí, na uskutečnění nejúspěšnějších projektů dá 35 milionů.

Oba projekty jsou z dřívějších dvou ročníků participativního rozpočtu. "Je to smutná zpráva, ale na základě významného překročení nákladů jsme byli nuceni je ukončit. Zásady umožňují překročit schválené rozpočtované náklady o 20 procent a my víme, že už v tuto chvíli před zahájením stavby se náklady zvýšily o 40 procent," uvedl Koláčný.

Autoři projektů navrhovali za dva miliony vznik komunitního a volnočasového centra se zázemím pro oblast Kraví hora a za tři miliony sál pro komunitní centrum Lerchova. Oba návrhy měly za cíl rekonstrukci části jedné budovy bývalého vojenského objektu v Lerchově ulici. Zvýšení nákladů způsobila podle města nutnost rekonstrukce kanalizace.

Město nesplnilo lidem přání z participativního rozpočtu

Navrhovatelka projektů Irena Greplová s tím nesouhlasí. "Překvapilo mě, jak místo hledání cest, aby se projekty uskutečnily a lidem se splnilo, co si odhlasovali v participativním rozpočtu, se najednou začaly objevovat jakési problémy," uvedla Greplová. Podle ní nejsou problémy tak závažné.

Koláčný uvedl, že je to poprvé, co město ukončilo projekt, který získal podporu obyvatel v participativním rozpočtu. Už v minulosti z něj město muselo vyčlenit stavbu rozhledny v Holedné, ale rozhodlo se ji uskutečnit samostatně mimo program. "Po vzoru rozhledny jsem navrhoval radě, aby se oba projekty zařadily jako samostatné akce, ale nenašel jsem pro to podporu," uvedl Koláčný. Podle něj ale rada diskutovala o úpravách celého prostoru areálu, takže je možné, že město vyhlásí urbanisticko-architektonickou soutěž.

V prvním ročníku participativního rozpočtu dalo Brno na projekty obyvatel 20 milionů, loni 30 milionů a letos 35 milionů. O tom, jaký projekt se za daných podmínek uskuteční, rozhodují lidé hlasováním. Díky penězům vznikly například parky nebo hřiště.

 

Autoři | Foto MMB

Štítky ČR, správa, hospodářství, Brno, projekt, rozpočet, Tomáš Koláčný, Česká pirátská strana, Kraví hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno kvůli vyšším nákladům ukončilo dva projekty obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.