Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Kamenném vrchu uschla přes polovina stromů. Jejich těžba se ale opozdí

Plánovaná těžba uschlých stromů v brněnské přírodní rezervaci Kamenný vrch nezačne kvůli vytíženosti strojů dříve než v září. Původně se mělo kácet o prázdninách. Situace v lokalitě se tak může ještě zhoršit. ČTK to dnes řekl Vilém Jurek z ekologického sdružení Rezekvítek, které se o rezervaci dlouhodobě stará. V rezervaci loni kvůli dlouhodobému suchu uhynulo asi 1000 stromů, jde o odolné borovice a také modříny. Je to přes 60 procent ze všech jehličnatých stromů v místě.

"Všechny stroje, kterými by se to dělalo, jsou vytížené kvůli kůrovci jinde. Počítali jsme s tím, že se těžit začne o prázdninách, bohužel to nevyjde dříve než v září," uvedl Jurek.

Stromy podle ochranářů loni na konci léta nevydržely dlouhodobé sucho, poté je oslabené ještě napadl lýkožrout. Největší škody jsou v takzvaném západním cípu směrem na Kohoutovice, kde jsou souvislejší výsadby jehličnanů, úhyn velkých modřínů a smrků ochranáři však zaznamenali i ve střední části rezervace.

Vzhledem k tomu, že se v rezervaci začne kácet až po létě, ochranáři se obávají zhoršení stavu. "Srpen je rizikový, uvidíme, co se stromy lýkožrout udělá dál. Je možné, že to bude ještě horší," uvedl Jurek.

Kamenný vrch je jednou z mála typických stepních oblastí v republice, rezervací byl vyhlášen v roce 1978 kvůli velkému množství konikleců, které tam rostou. Na 12 hektarech jich podle ekologů vykvétá na jaře kolem 50.000.

Obnova lokality bude podle ochranářů trvat dva až tři roky. S výsadbou nových stromů se ale nepočítá. Ponechány budou zdravé borovice, jsou tam i takzvané nálety javorů a dubů, které chtějí ochranáři zachovat.

 

Autoři | Foto Rezekvítek

Štítky ČR, příroda, sucho, Brno, strom, Kamenný vrch, těžba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Kamenném vrchu uschla přes polovina stromů. Jejich těžba se ale opozdí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.