Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Místo koše do obchodu. Projekt RE-USE dává starým věcem druhou šanci

Chcete něco vyhodit a myslíte, že by to mohlo ještě posloužit někomu jinému? Projekt RE-USE otevřel nové informační centrum a středisko RETRO-USE na ulici Orlí v centru Brna. Lidé sem mohou přijít a dozvědět se více informací o projektu nebo sem nosit věci, které už nepoužívají a jinak by skončily v koši.

Projekt RE-USE neboli Druhý život byl zahájen v červnu roku 2016 společností SAKO ve spolupráci se statutárním městem Brnem a Veřejnou zelení města Brna. Umožňuje lidem darovat nevyužívané předměty pro další použití. Doposud mohli Brňané zařízení a vybavení do domácnosti, hračky, sportovní vybavení a podobné věci donášet na šest míst ve sběrných střediscích odpadu. Dnes byla po půl roce zkušebního provozu otevřena další pobočka na ulici Orlí. „Sběrná střediska odpadu nemohou z principu být úplně kulturním prostředím, čímž může u řady občanů vzniknout bariéra a špatný pocit z nehezkého prostředí. Proto jsem rád, že bude toto centrum otevřeno,“ poznamenal náměstek primátorky města Petr Hladík.

Novou pobočku projektu pronajímá městská část Brno-střed. „Bez komunity těch, kteří jsou připraveni odevzdávat nevyužité věci, by tento projekt vůbec nevznikl,“ přiblížil místostarosta městské části Martin Landa. Prostory slouží i jako chráněná dílna a díky jejich bezbariérovému přístupu jsou dobře dostupné jak seniorům, tak i handicapovaným lidem. Další zastřešené prostory, takzvané RE-USE pointy, kam mohou lidé věci odevzdávat, se nacházejí v ulicích Hapalova, Dusíkova, Okružní, Veveří, Jana Svobody a Ukrajinské.

RETRO-USE hledá využití pro věci vyrobené před rokem 89. Většina z nich končí ve sbírkách muzeí

Druhá část projektu s názvem RETRO-USE vznikla ve spolupráci s Americkým fondem a propojuje téma předcházení vzniku odpadů se sociální a kulturní oblastí. Hledá využití pro věci vyrobené před rokem 1989, kterých se chtějí lidé zbavit. „Jako první jsou věci, které lidi darují, nabídnuty muzejním a divadelním institucím, které je po přijetí nesmí ze sbírky vyřadit. To, co zbyde, si mohou vzít různé spolky a vše ostatní potom veřejnosti,“ vysvětlil iniciátor projektu historik Pavel Paleček.

Mezi tyto předměty patří například knížky, časopisy, vybavení domácnosti, písemnosti, fotografie, filmy nebo hračky. Věci, které neskončí ve sbírkách muzeí, najdou využití v rekvizitářích divadel, ve školách či takzvaných literárních lavičkách. „Největší objem z toho, co přes nás projde, jsou knihy, porcelán a sklo,“ dodal Paleček. Nepotřebné drobné předměty mohou lidé odevzdávat na Husově ulici, v krytu 10–Z (naproti hotelu International) a na Orlí 8. Věci větších rozměrů v externím skladu na Francouzské 36.

Od roku 2016 prošly přes projekt stovky tun darovaných předmětů

Třetí částí projektu je nábytková banka neboli RE-NAB, do které mohou obyvatelé věnovat nepotřebný funkční nábytek lidem v sociální nouzi. O věci jako jsou stoly, židle, skříňky, komody, postele nebo police je velký zájem. Sběrná místa jsou stejná jako u RE-USE pointů.

Podle iniciátorů projektu se od roku 2016 jedná o stovky tun darovaných předmětů. Věci z RE-USE pointů si mohou zájemci odkoupit za symbolické ceny. Výtěžek z prodeje pak použije Veřejná zeleň města Brna k výsadbě květinových záhonků a jejich údržbě. Projekt za podpory Úřadu práce zaměstnává momentálně 16 lidí s handicapem.

Brno jako třetí město v Evropě chystá obchodní dům s použitými věcmi

Kromě nového centra chce město společně se společností SAKO a Veřejnou zelení města Brna otevřít také takzvaný RE-SHOP, který by měl být formou skutečného obchodu pokračováním řešení nakládání s použitými věcmi. RE-SHOP by měl mít několik částí – galerii, kavárnu, kanceláře, příjem, dílnu a skutečný obchod. Podobný koncept obchodu už existuje například v rakouské Vídni nebo švédském Eskilstunu. Vizí projektu je obchod vytvořit v jedné z nevyužívaných budov areálu svozové společnosti SAKO. „Brno vyšlapává cestičku v České republice a proto doufáme, že se stane i leaderem v Evropské unii, kde půjde příkladem v rámci zpracování věci a toho, jak zacházet s odpadem,“ uzavřel Paleček.

Autoři | Foto Martin Toman

Štítky REUSE, RENAB, RESHOP, RETROUSE, odpad, staré věci, projekt, Brno, obchod, SAKO, Evropská unie, Petr Hladík, Jan Svoboda, Martin Landa, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo koše do obchodu. Projekt RE-USE dává starým věcem druhou šanci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.