Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Společné bydlení studentů a mladých lidí z dětských domovů bude odstartováno začátkem prázdnin

Projekt Masarykovy univerzity Symbios nabízí sdílené bydlení mladým z dětských domovů a vysokoškolským studentům. Do osmi bytů na Křenové ulici se bude moct šestnáct mladých lidí nastěhovat od 4. července. V každém bytě bude žít jeden student a jeden člověk z dětského domova.

Dům, ve kterém se sdílené byty nachází, zrekonstruovala městská část Brno-střed za 48 milionů korun. Teď jej pronajímá neziskové organizaci EkoInkubátor, která projekt Symbios uskutečňuje. Ten má za cíl pomoc mladým lidem odcházejícím z dětských domovů. „Tito lidé si v daný moment musí zvyknout na změny v životě, postarat se o vlastní bydlení a práci, ale bojují přitom s tím, že nemají stejné návyky a zkušenosti jako mladí lidé vyrůstající v rodině,“ uvedla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Spolubydlení se studenty by jim mělo pomoct jak v běžných situacích, tak i zajištěním nových sociálních vazeb. „Jsem moc rád, že se projektu můžu účastnit. Myslím, že se toho můžeme vzájemně hodně naučit,“ řekl Michal Čapek, který bude opouštět dětský domov a stěhovat se do jednoho ze sdílených bytů. „Když v dětském domově dokončíte vzdělání, nastává čas na hledání vlastního bydlení. Já chtěl najít něco v Brně a na projektu se mi líbila jak cena, tak i ta myšlenka společného soužití,“ doplnil Čapek.  

Bydlení bude měsíčně stát stejně jako koleje

Každý z osmi bytů kategorie 2+1 bude sloužit dvěma lidem – jednomu studentovi a jednomu člověku přicházejícímu z dětského domova. Ti za ně měsíčně zaplatí stejně, jako kdyby bydleli na kolejích. Ceny závisí na velikosti bytů, ale obecně nepřesáhnou 4 400 korun. „Klienti za námi budou moci kdykoliv přijít a požádat nás o pomoc či radu. Jsme tu proto, abychom jim pomohly najít třeba brigádu nebo práci na hlavní pracovní poměr,“ vysvětlila mentorka Alice Tichá.

Kromě dvou mentorek bude k dispozici také mladý dospělý, který sám prošel přechodem z dětského domova, a sociální pracovník magistrátu. Všichni tito lidé společně s vedoucím projektu Bohuslavem Binkou z Katedry environmentálních studií MU budou obyvatelům domu zajišťovat také různé workshopy, dílny a kurzy, které je naučí například lepší finanční gramotnosti nebo jim pomohou s přijímacím pohovorem a podobně.

V bytech zůstanou studenti s lidmi z dětských domovů minimálně čtyři roky. Je to kvůli pevným a stabilním vztahům

Účastníci projektu už mají za sebou šestidenní integrační týden, na kterém se mohli seznámit a rozdělit se do dvojic, ve kterých budou bydlet. „Integrační týden proběhl velmi dobře. Doufám, že i postupem času budeme společně podnikat nějaké výlety a podobně, i když to bude nejspíš s menší intenzitou v porovnání se seznamovacím týdnem. Na tomto projektu mě zajímá možnost narušení vlastní sociální bubliny,“ řekla budoucí nájemnice Magdaléna Matýsková, která druhým rokem studuje psychologii.

Z původního počtu čtrnácti studentů, kteří o projekt projevili zájem, zůstalo osm. „Původně jsme si mysleli, že zájemci budou z řad sociálně zaměřených oborů. Nakonec je mezi nimi ale obrovský rozptyl. Kromě studentů z Masarykovy univerzity jsou budoucími obyvateli také dva studenti VUT,“ uvedl Bohuslav Binka. Dalších osm nájemců přichází z dětských domovů. V bytech budou společně bydlet nejméně čtyři roky. „Jsme přesvědčení, že myšlenka přenosu kompetencí mezi vrstevníky má obrovský potenciál pomoci těmto lidem v jejich nové životní situaci,“ dodal Binka.

Autoři | Foto Martin Toman

Štítky Symbios, společné bydlení, dětský domov, studenti, Masarykova univerzita, EkoInkubátor, projekt, bydlení, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společné bydlení studentů a mladých lidí z dětských domovů bude odstartováno začátkem prázdnin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.