Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pražská Letná se plní demonstranty při protestech proti Babišovi. Z Brna vyrazily tisíce lidí

Desítky tisíc lidí zaplňují dnes odpoledne letenskou pláň v Praze. Z Brna dnes podle místních aktivistů zamířilo na demonstraci na pražskou Letnou nejméně 2000 lidí. Využili vlaky, autobusy i auta.

„Doufám, že ukážeme svou sílou a svou zbraň, kterou je hlavně slušnost," řekla ČTK před odjezdem do Prahy Hana Strašáková ze sdružení Společně Brno. V minulých týdnech se podílela na organizaci brněnských demonstrací za nezávislost justice a nyní odhaduje, že na Letnou míří z Brna nejméně 2000 lidí.

„Pořád se nám hlásí další autobusy, auta, snažíme se to koordinovat," uvedla Strašáková. Vlak dnes dopoledne využila například skupina mladých lidí vybavených velkou českou vlajkou a transparentem, který v několika světových jazycích poukazuje na údajný střet zájmů premiéra Babiše. Ten střet zájmů je eminentní, řekl ČTK jeden z členů výpravy. Nepřál si však zveřejnit jméno. Vyjádřil také obavu, že silný politický vliv umožní premiérovi zamést jeho kauzy "pod koberec".

Autem z Brna do Prahy míří Jan Šmikmátor, a to i s dětmi, jde totiž podle něj o jejich budoucnost. „Jedu poklidnou formou vyjádřit svou nespokojenost s tím, že premiér spolu s prezidentem přepisují ústavní zvyklosti," uvedl Šmikmátor. Jízdenky na vlak už nesehnal, byly vyprodané.

Lenka Němcová lístek koupila včas, dnes z Brna pojede vlakem. „Nechci za premiéra člověka, pro kterého jsou jedinou hodnotou peníze a který vnímá náš stát jako svou firmu," uvedla Němcová. Těší se prý na atmosféru pospolitosti na Letné a na to, jak se Babiš bude po demonstraci vyjadřovat. „Venku bylo hezky, lidi přišli na koncert?" uvedla Němcová.

Organizátorka brněnských protestů Strašáková doufá, že demonstrace na Letné přiměje premiéra k tomu, aby přijal dialog s aktivistou Mikulášem Minářem. „A třeba bude mít nějakou sebereflexi a podá demisi," uvedla Strašáková.

ONLINE STREAM ČESKÉ TELEVIZE Z LETNÉ

Autoři | Foto Michal Orsava

Štítky ČR, demonstrace, vláda, právo, Babiš, justice, Benešová, Letná, Brno, Andrej Babiš, Praha, Mikuláš Minář, Česká televize

Pražská Letná se plní demonstranty při protestech proti Babišovi. Z Brna vyrazily tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.