Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Víte, kdo hlídá vaší ulici? Na webu městské policie si můžete nově najít svého strážníka

Víte, kdo hlídá ulice města, ve kterém žijete? Brňané to nyní vědět mohou. Městská policie totiž obnovila projekt Poznej svého strážníka, díky kterému si lidé mohou zjistit, který konkrétní strážník či strážnice se starají o bezpečnost na jejich ulici.

Zájemci mají možnost „svého“ strážníka přímo kontaktovat. Stránka je dostupná z oficiálního webu městské policie na adrese www.mpb.cz a najít územářku či územáře, jak se strážníkům s konkrétní svěřenou oblastí přezdívá, lze přímým zadáním ulice do vyhledávacího formuláře nebo kliknutím na vybranou lokalitu v mapě.

Jde nám o osobní, kontaktní přístup, říká primátorka

„Možnost obrátit se na konkrétního člověka je mnohem osobnější než anonymní odkaz na podatelnu či služebnu. Brněnská městská policie se dlouhodobě snaží být veřejnosti co nejblíže a toto je jedna ze správných cest. Chceme dát obyvatelům Brna možnost blíže poznat, kdo se stará o ulici, v níž žijí,“ vysvětlila primátorka města Brna a velitelka městské policie Markéta Vaňková.

Projekt se v minulosti zastavil kvůli GDPR

Právě na podnět vedení města se úspěšný projekt vrací. „Fungoval od roku 2012 a přijali jsme jeho prostřednictvím od veřejnosti stovky zpráv. V loňském roce jsme ho však kvůli evropskému nařízení o ochraně osobních údajů pozastavili a zvažovali, zda a v jaké podobě v něm nadále pokračovat,“ uvedl ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Přístup strážníků vedení městské policie příjemně překvapil

Když nové vedení Brna projevilo o vzkříšení projektu zájem, obrátila se městská policie přímo na své strážníky s územní odpovědností. „Kolegů jsme se zeptali, zda souhlasí se zveřejněním údajů, a odezva nás velmi potěšila. Všech sedmdesát územářů má na webu uvedené své jméno, je možné jim poslat přímou zprávu a výrazná většina, přes osmdesát procent, souhlasila se zveřejněním fotografie,“ doplnil Luboš Oprchal.

Územáři tráví tři čtvrtiny pracovní doby v ulicích

Územáři se pravidelně pohybují ve svěřené lokalitě a úředně zpracovávají případy ve své působnosti. Komunikují s veřejnou správou a informují občany, kteří se na ně obracejí se svými dotazy nebo postřehy. Z dřívějších průzkumů v řadách městské policie je patrné, že tato lokálně zaměřená činnost je velmi efektivní.

Přestože plní strážníci řadu administrativně náročných úkolů, tráví v průměru tři čtvrtiny své pracovní doby přímo v ulicích, a tím i v přímém kontaktu s veřejností. Ze sedmi desítek strážníků s územní odpovědností tvoří více než polovinu ženy.

Foto MP Brno

Štítky strážníci, jména, tváře, poznej svého strážníka, obecní policie, Brno, projekt, Markéta Vaňková

Víte, kdo hlídá vaší ulici? Na webu městské policie si můžete nově najít svého strážníka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.