Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno vydalo handicapovaným sportovcům desítky medailí. Na Evropské hry Emil Open přijelo přes 500 dětí

Desítky medailí získaly děti při Evropských hrách handicapované mládeže Emil Open, které skončily o víkendu v Brně. Více než 500 mladých sportovců ze 17 zemí Evropy změřilo své síly v atletice, plavání či stolním tenise. Kromě medailí a nových přátelství si závodníci odvezli domů i vzpomínky na setkání se svými vzory - paralympijskými vítězi.

Zlatou medailí se může pochlubit například dvanáctiletá Kristýna Markvartová z Hradce Králové. Své soupeře porazila v závodu vozíčkářů. „Emil Open se letos účastním poprvé a jsem nadšená. Dokonce mi ani nevadilo horko,“ komentovala hned po závodu vítězka. Sportovních klání se zúčastnily také děti z dalších evropských zemí. Byla mezi nimi i Rakušanka Laura. „Společně s týmem jsme soutěžili v bocce, což je sport podobný pétanque. Doufám, že přijedu i příští rok, protože atmosféra her byla úžasná,“ komentuje Laura.

Handicapovaní sportovci se do her zapojili ve třech kategoriích – Open, Masters a Mixed. Začínajícím i pokročilým účastníkům her byla určena kategorie Open. V Masters mohli zápolit pouze kvalifikování závodníci. Soutěžení zdravé a handicapované mládeže propojila kategorie Mixed.

„Jsem moc rád, že se do akce zapojili žáci základních a středních škol a všichni společně s handicapovanými dětmi sportovali a bavili se. Tohle je poselství, které bychom chtěli prostřednictvím Emil Open předávat dál,“ říká prezident organizačního výboru Pavel Zbožínek.

Klání se odehrála na několika brněnských sportovištích. Ve stolním tenise a boccie se sportovci utkali na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity v brněnských Bohunicích. Plavcům poskytl zázemí Sportovní areál na Kraví hoře. Atleti bojovali o medaile i ve Sportovním areálu Vysokého učení technického (VUT) pod Palackého vrchem.

Kromě hlavních soutěžních disciplín se rakouští a čeští sportovci utkali například ve slalomu na vozíčku. Zpestření čekalo účastníky letních her i na Brněnské přehradě. Handicapovaní sportovci si tam vůbec poprvé vyzkoušeli nový sport Parapaddleboarding. „Je to vodní sport, při němž se jezdec na prkně podobném surfovému longboardu pohybuje záběry dlouhého pádla. A díky speciální sedačce připevněné na prkno se nyní můžou tomuto sportu věnovat i vozíčkáři. ParaPaddleboarding je vhodný pro všechny handicapované, kteří jsou schopní používat ruce,“ popisuje Pavel Zbožínek.

Letošní, osmý ročník Emil Open odstartoval minulou středu a skončil o tomto víkendu.

Autoři | Foto Emil Open | Zdroj Emil Open

Štítky emil open, handicapovaní, sport, Evropa, Brno, paralympijské hry, Evropské hry, Pavel Zbožínek, Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Hradec Králové

Brno vydalo handicapovaným sportovcům desítky medailí. Na Evropské hry Emil Open přijelo přes 500 dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.