Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Brně by mohl vyrůst první velkoobchod a opravárna nepoužívaných věcí v Česku

Re-shopu. Obchod, opravárna a skladiště věcí, které jejich původní majitelé už nepotřebují a přitom by mohly krásně posloužit někomu jinému. S takovým nápadem přišel tým účastníků hackathonu (myšlenkového maratonu) 24 hodin pro Brno. Re-shop by měl částečně navázat na současné městské projekty Re-use a Retro-use a částečně jít ještě dál. Jeho součástí má být opravna věcí, kavárna nebo e-shop, dále bude nabízet aktivity pro celou rodinu, osvětové kampaně nebo zajímavé workshopy.

Poklady s příběhem

Na hackathonu se sešlo 12 týmů, které prezentovaly dohromady 43 nápadů. Celkovým vítězem se stal návrh na obchodní centrum, ve kterém budou moci lidé zanechat věci, které již nepotřebují, nakoupit retro věci, vdechnout věcem druhý život, navštívit workshopy, výstavy, přednášky, využít „odpady“ z firem a další. Bude se zde také dotřiďovat nashromážděný odpad.  Tomuto centru autoři dali název Re-shop.

Hackathony se často pořádají mezi programátory a vývojáři. Jedná se o setkání, které probíhá podle předem daného formátu. Využívá se zde různých pracovních a byznysových modelů, grafických a dalších prezentačních nástrojů. Skrze tyto myšlenkové maratony se poměrně rychle dá dojít k efektivnímu řešení určitého problému.

„Název Re-shop není úplně přesný, proto ho zatím doplňujeme podtitulem „Poklady s příběhem“," uvedla autorka vítězného návrhu Marie Kudlíková. 

Podle ní se jedná o celé obchodní centrum. „Velký bonus oproti již existujícím aktivitám vidíme ve sjednocení činností na jednom místě a v kapacitě. Chtěli bychom, aby Re-shop spolupracoval s firmami, využíval jejich znovu použitelný „odpad“, nebo se školami a divadly, kterým by mohl nabízet různé věci k opětovnému využití," dodala Kudlíková.

Autoři nápad chtějí obecně zavést nové způsoby nakupování s cílem být šetrnější k životnímu prostředí. Kudlíková v tomto ohledu zmínila projekt Retuna, který již 7 let úspěšně funguje ve Švédsku.

Dobrý pocit a šetrnost k životnímu prostředí

V čem by se pak takový Re-shop lišil od klasických bazarů? „Re-shop si můžeme představit tak trochu jako Ikeu. Takže lišit se může rozhodně velikostí a množstvím zboží, pak také kvalitou prodávaných věcí, neboť zaměstnanci Re-shopu by měli pečlivě třídit lidmi odevzdané věci a některé se přímo na místě opraví," uvedl další z autorů návrhů Jan Priessnitz.

Do nákupní zóny má návštěvníky lákat dobrá cena, spousta retro věcí a příjemné prostředí. „Nejdůležitější však je dobrý pocit.  Ať už u lidí, kteří nechtějí nepotřebné věci vyhodit, tak i u těch, kteří nechtějí kupovat nové a rádi si nakoupí v Re-shopu a vdechnou tak věci nový život. Tím se opět podstatně sníží množství produkovaného odpadu,“ dodal člen vítězného týmu Jan Priessnitz.

Projekt nyní musí nabrat reálnější obrysy, aby mohl být následně předán k posouzení městským firmám (např. SAKO) a zastupitelstvu.

Foto pixabay.com

Štítky re-shop, hackathon, nepoužíváné věci, Brno, Česko, projekt, odpad, IKEA, Švédsko

V Brně by mohl vyrůst první velkoobchod a opravárna nepoužívaných věcí v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.