Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Umisťovací kočičí kavárna Pelíšek pořádá bleší trhy na podporu opuštěných koček

Od pondělí do středy 27. – 29. května se brněnská kočičí kavárna poblíž Lužáneckého parku proměnila v charitativní trh. Celý květen mohli nadšenci do podniku nosit věci, které už nepotřebují a chtějí je přenechat někomu, kdo by z nich měl radost. Teď se všechno nasbírané zboží pyšně dme na věšácích a poličkách, aby si právě je vybrali návštěvníci kavárny. Utržené peníze půjdou na podporu nalezených a nemocných koček do útulku Opuštěné kočičí tlapky.

Již jedenáctý bleší trh, pořádaný první českou umisťovací kočičí kavárnou Pelíšek, můžete do zítřka navštívit na třídě kpt. Jaroše. Kavárna se nachází za podchodem kousek od Lužáneckého parku a nabízí hromady zboží, které po celý květen mohli návštěvníci kavárny a milovníci koček do podniku nosit. Utržené peníze budou věnovány na provoz kočičího útulku Opuštěné kočičí tlapky.

Krom oblečení nebo hraček si můžete domů odnést i kočku

Pelíšek je zcela jedinečný podnik a byl vybudován jako úplně první umisťovací kočičí kavárna nejen v Brně. Od samého začátku spolupracuje s kočičím útulkem Opuštěné kočičí tlapky, který se o nalezence stará. Právě z tohoto útulku pochází všichni čtyřnozí obyvatelé tohoto kavárenského zařízení. Moc dlouho se ale obvykle chlupatí povaleči v kavárně neohřejí. 

V roce 2009 rozjeli zakladatelé Pelíšku Hithitovou kampaň, díky které se jim povedlo nasbírat dostatek financí, aby mohla být kavárna otevřena. V Brně se těší velkému zájmu, především proto, že si zájemci vybranou kočku mohou po domluvě adoptovat. Díky tomu, že se návštěvníci s malými šelmami v kavárně seznámí, se lépe poznají se "sortimentem" útulku a většina koček bez domova brzy najde své nové páníčky. Dosud bylo z Pelíšku umístěno přes 300 nalezenců a toto číslo se pořád zvyšuje. Každá kočka, která z Pelíšku odejde do nového domova, si vyslouží fotku na stěnu a vypadá to, že už je majitelé kavárny brzy nebudou mít kam dávat. 

Za přemnožení koček mohou ve většině případů jejich majitelé

Jak kavárna Pelíšek, tak útulek Opuštěné kočičí tlapky krom opečovávání, léčení a umisťování zvířat rozšiřijí také osvětu mezi lidmi. Týká se předvším kastrace, která je bohužel velmi opomíjená. Kvůli nekastrovaným kočkám, které se octou na ulici, se mnohdy toulavá zvířata přemnožují a přeplňují útulky. O to horší případ je, když kočku nenechají kastrovat přímo jejich majitelé a kočičí mláďata následně usmrcují. Topení koťat je nejen kruté, neboť zvíře umírá po dobu až 15 minut, ale navíc je považováno za týrání zvířat. 

S kastrací mnohdy pomáhá spousta programů, které si vedou databáze veterinářů, a díky nim pak mohou majitelé zvířat na tuto operaci dostat příspěvek. Kastrace je jednoduchý zákrok, který může kočce pomoct i se zdravím, mnohá zvířata trpí hormonálním onemocněním, záněty nebo nádory na mléčných žlázách.

Návštěva Pelíšku stojí za to

Do středečního odpoledne si mohou zájemci přijít vybrat pěknou památku na návštěvu kočičí kavárny. Na pultících lze najít všechno od knížek, přes oblečení a potřeb pro chovatele až po doplňky do bytu. Svoje propagační předměty nabízí i samotná kavárna. Pobyt navíc obohatí všudypřítomné vrnící kočky, které se rády mazlí. I mimo bleší trh je velmi příjemné se do kavárny vydat jen tak ve volném čase.  

 

 

 

Autoři | Foto Pelíšek, Šárka Motyčková

Štítky kočky, Pelíšek, blešák, útulek, pomoc, Opuštěné kočičí tlapky, kavárna, kočka, bleší trh, Brno

Umisťovací kočičí kavárna Pelíšek pořádá bleší trhy na podporu opuštěných koček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.