Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Medvědice Cora dostane parťáka. Podmínkou byla rekonstrukce výběhu, kterou brněnští radní schválili

Lední medvědice Cora se možná dočká chovatelsky cenného medvědího partnera. Brněnská zoo dostala šanci jej získat, pokud upraví výběh ledních medvědů. Radní proto schválili výjimku a zařadili investici ve výši 4 miliony korun do letošního rozpočtu.

Původně nebyly investice do ZOO letos vůbec v plánu, rada města ale kvůli lukrativní nabídce chovného samce udělala výjimku a peníze pro rekonstrukci medvědího výběhu zologické zahradě věnuje. Rozhodovat se mohli už od února. 

Pro mědvědí pár se budou zvětšovat bazény a dostavovat druhý výběh

Právě pro chov ledních medvědů je Zoo Brno je světově uznávaná. Po úhynu samce Umcy v létě 2018 začalo vyjednávání o možnosti získání chovatelsky cenného samce k medvědici Coře. Pro jeho získání je však nutné zvětšit bazény ve výběhu medvědů a rozšířit odstavný výběh o cca 300 m2 pro oddělení medvěda. Zmíněné úpravy je nutné realizovat v letošním roce, jinak zoo ztratí možnost o jeho přidělení a odchov těchto vzácných zvířat bude přerušen. Zoo by také ráda rekonstruovala neesteticky vyhlížející stěnu výběhu ledních medvědů a umožnila tak návštěvníkům nově i boční pohled do expozice.

V investičním plánu ZOO původně vůbec nebyla

Zmíněná investiční akce ale až dosud nebyla zahrnuta do rozpočtu města na rok 2019. Vzhledem k nutnosti rekonstrukce expozice ledních medvědů ještě v tomto roce požádala Zoo Brno o přidělení finančních prostředků z volných zdrojů města, což dnes radní schválili. Podklady pro výběr zhotovitele by zoo chtěla mít připravené do konce května.

„Medvědinec z roku 1959 od významného architekta Otto Eislera byl tehdy považován za největší a nejmodernější v Československu. Lední medvědi tu pobývají od roku 2006 a od té doby v něm samička Cora úspěšně odchovala 5 mládať, která posílila chovy v Česku i zahraničí. Po uhynutí Umcy je nyní klíčové získat nového samce, a pokračovat tak v úspěšném odchovu. Proto jsme se rozhodli pro urychlené řešení,“ uvedl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Co všechno se z peněz zaplatí?

- zvětšení bazénu v expozičním výběhu (jedná se o zvětšení vodní plochy i hloubky)
- rekonstrukce stěn expozičního výběhu, renovace povrchu s aplikací malby
- zvětšení plochy odstavného výběhu o cca 300 m2 a zvětšení vodní plochy
- prodloužení boční vyhlídky pro návštěvníky

Vynaložené prostředky nebudou zmařené ani po výstavbě expozice Arktida, do té doby budou tyto výběhy sloužit jako hlavní expoziční, po dokončení Arktidy budou používány jako záložní.

Autoři | Foto Zoo Brno

Štítky zoo, Brno, rozpočet, medvěd, Cora, rekonstrukce, medvěd lední, Zoologická zahrada Brno, bazén, Arktida, Otto Eisler, Petr Hladík, Česko, Československo

Medvědice Cora dostane parťáka. Podmínkou byla rekonstrukce výběhu, kterou brněnští radní schválili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.