Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dva mladí policisté zachránili život zkolabovanému řidiči uprostřed plného provozu na D1

Obrovskou odvahu a duchapřítomnost projevili dnes ráno dva mladí policisté na nejfrekventovanější české dálnici. Na 203. km dálnice D1. V levém, tedy rychlejším pruhu náhle zastavilo auto. Bez příčiny. Mladí zachránci, kteří projížděli kolem, také za plného provozu dálnice, okamžitě zastavili.

V autě spatřili muže středního věku, který nejevil známky života. Mladí muži nezpanikařili, okamžitě přes aplikaci záchranka přivolali pomoc, muže vytáhli okénkem ven z auta a začali mu mačkat hrudník.

„Musím říct, že věděli, jak na to. Byli pohotoví a zjevně zkušení. Jen jsem po telefonu kontroloval, zda dělají vše dobře. A dělali,“ prohlásil operátor jihomoravské záchranky Ivo Klučinec.

Mobilní aplikace Záchranka je nejrychlejší způsob, jak přivolat pomoc. Stisknutím tlačítka v aplikaci přivoláte záchranku a automaticky se spojíte s operátorem 155, který už zná vaší polohu. Záchranka funguje i na horách pro zavolání horské služby.

Když na místo po neuvěřitelných třech minutách od výzvy dorazil vrtulník, převzali muže zdravotníci, pokračovali s resuscitací v rozšířené péči. „Podařilo se jim oběh pacienta obnovit, pak jej v kritickém stavu transportovali na urgentní příjem FN Brno," uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Postup laiků byl podle Bothové naprosto ukázkový. „Vzápětí jsme se dozvěděli, že šlo o členy Útvaru rychlého nasazení PČR, kteří ale právě nebyli ve službě," prozradila Bothová.

Kromě toho, že vzorně resuscitovali, zvládli také bravurně zastavit dopravu. „Příslušníci našeho útvaru podstupují kurzy první pomoci, učíme se, jak se zachovat v situaci, kdy jde někomu o zdraví či život. Jsme rádi, že to dnes kolegové opět takto profesionálně zvládli,“ uzavřel instruktor Útvaru rychlého nasazení PČR.

Foto ZZS JMK

Štítky záchrana života, D1, provoz, mladí muži, Dálnice D1, Fakultní nemocnice Brno

Dva mladí policisté zachránili život zkolabovanému řidiči uprostřed plného provozu na D1  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.