Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ester, Evička, Drak nebo Sisi? Brňané můžou rozhodnout o názvu nové šaliny

Do konce dubna mají Brňané možnost vybrat jméno pro nový typ šaliny, který bude v příštích letech brázdit ulice Brna. Do finále se probojovala čtyři jména, z nichž lidé vyberou vítěze: Ester, Evička, Drak nebo Sisi. Nové šaliny typu EVO2 od výrobce Pragoimex budou pracovníci dopravního podniku skládat sami.

Do soutěže o název nové tramvaje zaslali lidé dohromady 55 návrhů odkazujících na hantec či různé symboly spojené s Brnem. Čtyři finálového návrhy vzešly z interního hlasování pracovníků a širšího vedení dopravního podniku.

Návrhy, které se do finále nedostaly: Grandšalina, Housenka nebo Štatlařka.

Nyní je řada na veřejnosti. Dopravní podnik možnost hlasování otevřel ve čtvrtek 18. dubna, lidé mohou posílat hlasy svým favoritům do konce měsíce. Hlasovat lze na stránkách projekt150.cz. Název nové tramvaje bude známý 1. května. 

O novém vzhledu již lidé rozhodli

Ještě před soutěží o nové jméno šaliny rozhodovala veřejnost také o barevné podobě nové šaliny. Sešlo se celkem 264 návrhů, do finále postoupily tři. Vítězný návrh získal víc jak tisíc hlasů a šalinu zbarví do slušivé brněnské červeno-bílé barvy. 

Nová podoba šaliny EVO2, autor: Miroslav Rajnoha

Šaliny si v dílnách sestaví sami

Během následujících let chystá dopravní podnik velkou obměnu vozového parku. Brněnskými ulicemi dojezdí posledních 42 tramvají typu K2 ze 70. a 80. let, nahradí je právě nové EVO2, které technici dopravního podniku smontují přímo v dílnách DPMB.

„Naši lidé získají také know how a budou tramvaj montovat v ústředních dílnách. Půjde o nízkopodlažní a klimatizovaný vůz. Za pět let zaplatíme 1,3 miliardy korun," uvedl v minulosti generální ředitel DPMB Miloš Havránek. První dvě stavebnice mají dorazit ještě letos, zbytek postupně do roku 2025.

Jaké jméno pro novou šalinu se vám líbí nejvíce?

Celkem hlasovalo1386 čtenářů

Foto Pragoimex.cz

Štítky šalina, tramvaj, název, Brno, dpmb, anketa, Dopravní podnik města Brna, finále, Pragoimex, dílna

Ester, Evička, Drak nebo Sisi? Brňané můžou rozhodnout o názvu nové šaliny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.