Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kam po vaření vylít použitý olej? Do záchodu nepatří

Co s použitým olejem po smažení nebo při výměně ve fritéze? Řada lidí ho jednoduše vylije do záchodu. Olej však zanáší kanalizaci a především čističky odpadních vod. Podle instrukcí města je lepší slít použitý olej do PET lahve a vyhodit ji do běžné popelnice.

Vylití oleje do záchodu má všeobecně známé negativní účinky – chladnoucí tuk hrudkovatí, nabaluje na sebe další nečistoty, v kanalizačních trubkách může vytvořit dokonce i tukovou kru, kterou musí specializované firmy mechanicky odstranit.

Tuky urychlují korozi potrubí, ucpávají kanalizační čerpadla, narušují proces čištění odpadních vod. Když se ho podaří z vody odstranit, odveze se na skládku nebo do spalovny, kde se likviduje za vysokých teplot. Cesta jedlého oleje k ekologické likvidaci přitom může být v Brně mnohem jednodušší.

Díky tomu, že město směsný komunální odpad neukládá na skládky, ale využívá ho energeticky, je možné zbytky oleje a tuku v uzavřeném obalu (například PET lahvi) vhodit do jakékoli popelnice na směsný odpad. Ve spalovně SAKO Brno se všechen tento odpad energeticky využije – spálí ho, čímž z něj vyrobí teplo a elektřinu.

Kromě toho jsou jedlé oleje jedním z typů odpadu, který lze odevzdat na některém z 37 městských sběrných středisek odpadu. Také sem je potřeba přinést ho v uzavřeném obalu.

Foto MMB | Zdroj s použitím informací portálu Brno.cz

Štítky olej, vyhození, pet lahev, popelnice, toaleta, odpad, SAKO Brno, Brno

Kam po vaření vylít použitý olej? Do záchodu nepatří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.