Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Maminky v Brně se dnes přidaly k celorepublikovému happeningu. Společně kojily v bance

Několik maminek s miminky se v pondělí dopoledne sešlo v pobočce Raiffeisen banky na České ulici v Brně. Kojením na veřejnosti vyjádřily podporu happeningu, jež vznikl na základě případu matky, která musela na konci března kvůli kojeni opustit pražskou pobočku Raiffeisen bank.

Po pondělní jedenácté hodině přišlo na pobočku Raiffeisen banky v České ulici několik maminek s malými dětmi. Jednou z nich byla i Kristýna K. 

„Překvapilo mně, jak moc bylo v diskuzích na internetu kojení nepochopené. Některé reakce byly dramatické a ošklivé. Přišlo mi fajn vyjádřit si navzájem podporu a vysvětlit některým lidem, že kojení nefunguje tak, jak si představují," prohlásila na místě kojící maminka Kristýna.

Nemůžeme srovnávat kojení a masturbaci, jde o péči o dítě, říká matka

Nejvíce ji při pročítání diskuzí na téma kojení na veřejnosti naštvala argumentace srovnávající nevhodnost kojení s veřejnou masturbací. „Hrozně mě naštvalo, že lidi dávají do jednoho pytle kojení, vylučování nebo masturbaci. Prý protože je to přirozené. Je to ale úplný nesmysl. Kojení je utěšování malého miminka, které z toho nemá rozum. Přeci nemůžeme srovnávat napití se miminka s masturbací dospělého člověka na veřejnosti," vysvětlila Kristýna.

Sama se prý se situací, při které by ji někdo za kojení opomenul, nesetkala. „Osobně jsem se naštěstí s negativními reakcemi okolí niky nesetkala," dodala mladá matka. Výjimkou nebylo právě ani pondělní kojení v brněnské bance. Po několika minutách totiž ke Kristýně přistoupila pracovnice banky s otázkou, zdali něco nepotřebuje. Kojení jí nijak nevadilo. Poté pozdravila a odešla. 

Právo kojit respektujeme, banka v kojení bránit nebude, prohlásila mluvčí

„Právo matky kojit kdykoliv a kdekoliv nezpochybňujeme a zaměstnanci na našich pobočkách jej plně respektují. Banka ženám v kojení nikdy bránit nechtěla a ani nebude," uvedla již dříve mluvčí Raiffeisen banky Petra Kopecká.

Výzvu odstartoval incident z Prahy

Kojící happening odstartoval incident z konce března. V jedné z pražských poboček Raiifeisen bank chtěla matka utěšit plačící dceru a dala jí napít z prsu. Po chvíli k ní přistoupil muž z ochranky a požádal ji, aby "přestala exhibovat". Matka se bránila argumentem, že jde o krmení dítěte, nikoliv účelné odhalování. Pracovník ostrahy však trval na svém a ženě oznámil, že pokud se nezahalí, bude ji muset vyvést. Žena nakonec odešla dobrovolně sama.

„Člen ochranky klientku požádal o zahalení, nikoliv o opuštění pobočky. Určitě se však mohl a měl zachovat lépe a ke kojící ženě vstřícněji. Za jeho chování jsme se již klientce osobním dopisem omluvili," sdělila mluvčí banky.

O incident se však kojící matka podělila na sociálních sítích, kde zvedl vlnu nevole. Lidé poté na Facebooku vyhlásily výzvu Kojit kdekoli (i v Raiffeisen bance) je normální. „Pojďme společně ukázat, že kojit kdekoli (i v Raiffeisen bance) je normální. Kojení není exhibice, ale péče o naše děti," stojí v prohlášení. Ženy se měly sejít a společně kojit v pobočkách žlutočerné banky s úderem jedenácté hodiny dopoledne po celé republice.

Foto pixabay.com

Štítky kojení, banka, raiffaisen, happening, Raiffeisenbank, Brno, Praha, Facebook

Maminky v Brně se dnes přidaly k celorepublikovému happeningu. Společně kojily v bance  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.