Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brňané vysadili přes stovku jedliček, které koupili místo vánočních stromků

Více než dvě stovky lidí přišlo v sobotu navzdory deštivému počasí vysázet jedličky, které si zakoupili před Vánoci místo vánočního stromku. Přesně 129 jedliček našlo nový domov ve školce pod Babím lomem. Prodej a následné sázení vánočních jedliček v květináči má v Brně už dvacetiletou tradici, organizačně je zašťituje Rezekvítek a hlavním prodejním místem jsou dobročinné obchody Nadace Veronica.

„Přestože mrholilo a občas i sněžilo, lidé se nenechali odradit a vysadili dnes celkem 129 stromků zpět do lesa,“ uvedla ředitelka Rezekvítku Tereza Žižková. Místo pro sázení, vybavení i odborné zajištění akce zajistily Lesy města Brna. Koupit sazenici bylo možné v lesní školce i na místě, většina návštěvníků ale dorazila s vlastními jedličkami, které si před Vánoci zakoupili.

Zájem o jedličky v květináči byl loni v prosinci rekordní. „Počet prodaných kusů každým rokem roste, před Vánoci koupili lidé v dobročinných obchodech Veronica celkem tisíc jedliček,” uvedla Helena Továrková, ředitelka Nadace Veronica. Kromě dobročinných obchodů Nadace Veronica stromky nabízely i další neziskové organizace v Brně, celkově se jich prodalo okolo 1 300 kusů.

Vánoční jedličky v květináči nabízejí brněnské ekologické organizace již od roku 1998. Smyslem projektu je omezit plýtvání řezanými stromky a zároveň vracet zpět do brněnských lesů původní druh – jedli bělokorou. Na jaře se mohou všichni majitelé stromků zúčastnit společného sázení, které odborně zajišťují pracovníci Lesů města Brna. Za dobu trvání projektu se tak v okolí Brna vysadilo již několik tisíc jedlí.

Foto Nadace Veronica

Štítky nadace veronica, jedličky, Vánoce, vánoční stromky, vysázení, babí lom, Brno, obchod, květináč, sázení, Lesy města Brna

Brňané vysadili přes stovku jedliček, které koupili místo vánočních stromků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.